<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zdrava alternativa nezdravim grickalicama

Kikiriki, lješnjak, badem i orah biološki su izuzetno vrijedne namirnice bogate hranljivim materijama i fitonutrijentima.

14. septembar 2014, 12:00

Djeluju terapijski i preventivno, a u fitoterapiji se mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji s određenim ljekovitim biljkama što znatno povećava njihov blagotvorni efekat na organizam, prenosi Lj&Z.

Kikiriki – dobar za srce i disajne organe


Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnoća, kikiriki direktno doprinosi snižavanju nivoa holesterola, a u kombinaciji s celerom dobija se izuzetno sredstvo za eliminisanje masnoća iz krvi. Zajedno sa drugim biljkama koristi se za liječenje kašlja i smirivanje simptoma astme. Ulje od kikirikija u sadejstvu s nevenom čisti kožu i otvara pore, a eliminiše i ekceme i bubuljice.

Redovnim konzumiranjem ovog ploda ublažavaju se tegobe izazvane čirom na dvanaestopalačnom crijevu, a kikiriki djeluje preventivno i na oboljenja srca, poboljšava mentalne sposobnosti, pamćenje i koncentraciju.

Jogurt s kikirikijem i celerom


U mlinu za kafu samljeti 150 g očišćenog neposoljenog kikirikija i dodati 100 g svježe izrendanog celera. Promiješati i sipati u nemasni jogurt ili kefir, sjediniti smjesu i ostaviti da odstoji. Jesti umjesto doručka ili večere.

Nana i kikiriki ublažavaju kašalj

Propržiti dvije šake neslanog kikirikija, sitno ga isjeckati i dodati prstohvat svjježe iseckanih listova nane. Promiješati i pojesti odmah uz duže žvakanje.

Badem – melem za digestivni trakt

Badem je izuzetno hranljiv plod jer sadrži veliku količinu biljnih masti i važne oligoelemente kao što su kalijum, kalcijum, fosfor i sumpor. Ublažava simptome niza bolesti, a u terapeutske svrhe koriste se plod i ulje.

Bademovo ulje se upotrebljava u kozmetici, jer ima blagotvorno dejstvo na kožu i može se kombinovati s ljekovitim travama koje djeluju na sličan način. Plod je odlično sredstvo za liječenje bolesti digestivnog trakta, bubrega i pluća, a u kombinaciji s drugim biljkama pomaže u slučaju malokrvnosti, nesanice, bolova, kašlja i grčeva.

Badem i peršun

Istucati šaku očišćenih badema, dodati prstohvat svježih, isjeckanih listova peršuna, promiješati i pojesti na prazan stomak. Ova mješavina ublažava bolove i grčeve u stomaku i želucu.

Napitak sa bademom, lanenim sjemenom i kamilicom

Sitno samljeti po kašiku badema i lanenog sjemena, pa supenu kašiku ovog praha preliti šoljom hladnog čaja od kamilice. Promiješati, posle sat vremena procijediti i piti nezaslađeno prije jela. Pomaže u slučaju čira.

Lješnjak jača imunitet

Ovaj plod odlikuje optimalan odnos hranljivih materija – masti, bjelančevina i ugljenih hidrata, zbog čega je idealan za jačanje organizma, posebno u kombinaciji s medom. Pomaže bržem oporavku rekonvalescenata, oboljelima od reumatizma, rahitisa, anemije, a veoma je koristan i kao pomoćno ljekovito sredstvo u tretmanu ateroskleroze.

Redovno konzumiranje lješnjaka ubrzava eliminaciju pijeska iz bubrega i mokraćnih kanala, te ublažava tegobe izazvane astmom i bronhitisom.

Čaj od pelena s lješnjakom i narandžom

Samleti šaku lešnika i dodati malo izrendane kore pomorandže. Postepeno dodavati čaj od pelena i mešati dok se sastojci ne sjedine. Popiti na prazan stomak. Jača organizam i poboljšava apetit.

Orah protiv kamenca u bubrezima


Orah sadrži bjelančevine veoma slične onima u mesu i mlijeku, ali se proteini iz ovog ploda mnogo lakše apsorbuju i prerađuju u organizmu, pa je zato idealna hrana za osobe kojima je neophodan pojačan unos proteina. U fitoterapiji se koriste svi dijelovi oraha, ova biljka ima veliki značaj u prevenciji i liječenju brojnih zdravstvenih problema. Dokazano pomaže u slučaju dijabetesa i skleroze, protiv želudačnih bolesti, podstiče izbacivanju kamenaca iz bubrega i mokraćnih kanala.