<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prvi dan predizborne kampanje u Banjaluci: Cirkus je u našem gradu (FOTO)

Danas je u Banjaluci i ostalim gradovima BiH počela predizborna kampanja za Opšte izbore 2014, pa smo obišli prve predizborne aktivnosti političkih partija na otvorenom.

12. septembar 2014, 12:00

Evo šta smo zabilježili.


Pred Palatom Republike, sjedištem Predsjednika Republike Srpske, SNSD je pred okupljenim građanima svečano otvorio kampanju lijepljenjem predizbornih plakata.

izbori 2014

foto:BUKA



Viđeni su brojni funkcioneri ove partije na republičkom i državnom nivou.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je da je ova partija krenula u izbornu pobjedu, uvjereni da mogu izaći pred narod čista obraza sa stvarima koje  "su postigli i uradili i sa željom da naprave još više".

BiH izbori 2014

foto:BUKA

"Republika Srpska u ovom izbornom periodu mora da ostane mirna i da dobije fer i poštene izbore, mi iz SNSD-a želimo te izbore. Vjerujemo u izbornu pobjedu i vjerujemo u pobjedu Republike Srpske", kazao je Dodik okupljenim građanima, stranačkim funkcionerima, te medijima ispred palate Republike danas u Banjaluci.


SDS je odlučio da predstavi SDS-ovu kampanju u Hotelu Bosna, uz prigodan koktel za simpatizere i članove ove partije, te za predstavnike medija.

predizborna kampanja BiH



Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je RS ugrožena siromaštvom, nepravdom i nefunkcionisanjem institucija, zbog čega je neophodno da 12.oktobra dođe do promjena.

foto: BUKA

On je kazao i to da SDS želi da se građani sami opredijele za one koji će im donijeti bolju budućnost. Uvjereni su u pobjedu Ognjena Tadića u utrci za Predsjednika RS, dok će u okviru Saveza za promjene dati podršku za pobjedu zajedničkog kandidata opozicije za člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića.


Ostale partije odlučile su se za štandove na Trgu Krajine, gdje su sa građanima bili u neposrednom kontaktu.

foto: BUKA

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je za naš portal da su očekivanja PDP-a najbolja kada se osjeti puls građana.

"Po ovome što smo mi vidjeli u ovih prethodnih par sati, mislim da se ide ka promjenama. Građani su očigledno odlučili da je dosta vladajućeg režima i da pokazuju punu spremnost da glasaju za promjene i da su u strankama opozicije prepoznali snagu koja može  vratiti dostojanstvo Republici Srpskoj.

foto: BUKA

On je dodao kako su izbori krajnja šansa Republike Srpske jer poslije 12. oktobra neće biti popravnog.  

"Ovo je posljednji ispit zrelosti RS, i ako se sad ne stane ukraj režimu koji je RS-u doveo u siromaštvo, bijedu, ogromnu zaduženost, besperspektivnost, druge šanse neće biti", rekao je Borenović za BUKU.

Podsjetimo, predizborna kampanja trajaće do 7.00 časova 11. oktobra, kada počinje izborna tišina.

Za praćenje izbornih aktivnosti i rada izborne administracije, do sada su akreditovana 82 posmatrača - 34 međunarodna, 47 nevladinih organizacija i jedan politički subjekat /PDP/.

Za učešće na ovim izborima ovjereno je 113 političkih subjekata, od čega 65 političkih stranaka, 24 nezavisna kandidata i 24 koalicije.Ukupno je ovjereno 735 kandidatskih lista i 7.748 kandidata, od kojih 3.276 ili 42 odsto žena.

Pravo glasa na oktobarskim izborima ima ukupno 3.278.908 birača, od kojih za Federaciju BiH 2.037.076, a Republiku Srpsku 1.241.832.Izvan BiH biračko pravo moći će da iskoristi 42.139 državljana BiH, od kojih je 16.640 prijavljeno za glasanje za Federaciju, a 25.499 za Republiku Srpsku.Kada je riječ o biračima iz Brčko distrikta, njih ukupno 45.317 imaju određenu entitetsku opciju.


Birači će i ove godine SMS porukama moći da provjere na kom biračkom mjestu glasaju.CIK je za slabovida lica pripremio audio Izborni zakon, koji će im biti dostavljen na zahtjev.

Evo koje smo aktivnosti još zabilježili:

Stranka pravedne politike - foto BUKA

DNS- foto BUKA


Socijalistička partija - foto BUKA