<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

HRVATSKA POD VODOM: Prijeti najjači vodeni val ikad, Karlovac se brani od nabujalih rijeka

Na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Karlovačke županije i Grada Karlovca, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić donio je odluku o evakuaciji stanovništva na području pojedinih mjesnih odbora i gradskih četvrti.

13. septembar 2014, 12:00

Zvukom sirene u 9,10 sati označena je uzbuna za područje Grada Karlovca. Građanima pomažu vatrogasci, pripadnici Hrvatske vojske i policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Gorske službe spašavanja, Crvenog križa, djelatnici gradskih tvrtki.

09:12 U 9:10 sati proglašena je opća opasnost za Karlovac. Zadnji put su u Karlovcu svirale sirene u ratnim 90-tim godinama.

Karlovac je na nogama. Iza podneva mogao bi ga pogoditi najjači vodeni val ikada, veći od onoga u veljači, koji je poplavio brojne stambene i poslovne objekte i nanio Karlovčanima milijunsku štetu.

- U tijeku je evakuacija stanovništva i životinja u najugroženijim područjima, prvi na udaru su stanovnici Logorišta, Mostanja i Mekušja, potvrdio nam je to voditelj karlovačkog Ureda za zaštitu i spašavanje Martin Barić.

Stočer za zaštitu i spašavanje jutros u 4.20 sati proglasio je izvanredno stanje za grad Karlovac, i to nakon što su od Hrvatskih voda dobili upozorenje da je u gornjim vodotocima Korane i Kupe zabilježen iznadprosječni porast vodostaja. Veliki vodeni val Karlovac će pogoditi nešto iza podneva.

 Analizom dostupnih podataka izrađene su projekcije mogućih vodostaja na području grada Karlovca i općine Barilović, te je utvrđeno da bi vodostaj uistinu mogao prijeći zabilježene visine iz veljače ove godine. Donesen je zaključak da je potrebno upozoriti građane Karlovca i Barilovića na moguće posljedice povećanog vodostaja uslijed izlijevanja rijeka Korane i Kupe, poručuju iz stožera.

Foto: Index.hr

Donijeli su sljedeće odluke:

1) da se proglasi izvanredno stanje na području Grada Karlovca

2) da se postojeći nasipi uz rijeku Koranu u Gradskoj četvrti Rakovac nadograde tzv. zečjim nasipima

3) da se upozore mještani na moguću evakuaciju ljudi u naseljima: Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, Vodostaj, Gornje Mekušje, Mostanje (uz Koranu), Logorište, Mala Švarča, Turanj (uz Koranu) i Belajske poljice (uz Koranu) u općini Barilović.

4) Od 6 sati provode se aktivnosti izmiještanja materijalnih dobara i bolesnih i nepokretnih osoba na više katove objekata uz pomoć pripadnika operativnih snaga zaštite i spašavanja, a pod zapovjedništvom nadležnih vatrogasnih zapovjednika za pojedine sektore

5) Radi lakše koordinacije i mogućeg provođenja evakuacije određeni su sljedeći sektori: Pokupska dolina (Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, Vodostaj), Gornje Mekušje (Gornje Mekušje i Turanj), Mostanje (poplavni dio naselja uz lijevu obalu rijeke Korane i Mrežnice), Logorište (Logorište i Mala Švarča), Pokuplje (Brodarci, Donje Pokuplje, Hrnetić, Ilovac, Drežnik)

6) Za sve informacije o postupcima za vrijeme izvanrednih mjera mještani se mogu obratiti u zapovjedna mjesta u pojedinim sektorima i to za Pokupsku dolinu u Vatrogasni dom DVD Donje Mekušje, za Gornje Mekušje u Vatrogasni dom DVD Gornje Mekušje, za Mostanje u Osnovnu školu Švarča, za Logorište kod crkve Sv. Doroteja i za Pokuplje u DVD Hrnetić Novaki

7) Za sva ostala mjesta na području grada Karlovca koja su ugrožena poplavom ili imaju posljedice noćašnjeg nevremena, mještani se trebaju obratiti predsjednicima Mjesnih odbora i Gradskih četvrti

8) Mole se građani da prate lokalne medije koje ćemo pravovremeno izviještavati o svim aktivnostima


Izvor Jutarnji list