<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opšta opasnost u Karlovcu: Nasipi odolijevaju bujici

Već su poplavljeni su nebranjeni dijelovi grada, a opća opasnost proglašena je prvenstveno zbog tek nadolazećeg vodnog vala Koranom, koji se očekuje oko podne.

14. septembar 2014, 12:00

U Karlovcu je oko pet sati proglašeno izvanredno stanje zbog visokog vodostaja Korane i Kupe, što podrazumijeva i moguću evakuaciju dijela stanovništva, a jutros su se oglasile i sirene zbog opće opasnosti te počela evakuacija. Očekuje se veći vodeni val nego što je bio u veljači, tada je šteta od poplava bila oko 29 milijuna kuna na području koje obuhvaća grad Karlovac, a od ukupno 52 naselja poplava je pogodila njih 32.

Već su poplavljeni su nebranjeni dijelovi grada, a opća opasnost proglašena je prvenstveno zbog tek nadolazećeg vodnog vala Koranom, koji se očekuje oko podne.

00:12 U dva sata vodostaj Kupe porasta je 2 cm, pa je u ponoć izmjereno 843 cm, dok je vodostaj Korane 845 cm, centimetar više u posljednja dva sata. Očekuje se daljnja stagnacija.

23:00 U 23 sata vodostaj Kupe na 842 cm, Korane na 844 u Karlovcu. Vodni val je prošao. Sada bi trebala nastupiti stagnacija, no ne očekuje se brzo povlačenje vode.

22:30 U nedjelju popodne bit će kritično u Sisku, spojit će se dva vodna vala - jedan stiže Savom iz Zagreba, odnosno Slovenije a drugi Kupom iz Karlovca. Očekuje se da će rekordni vodostaj Kupe u Sisku, iz veljače ove godine bit će premašen za oko pola metra. 

21:54 Vodostaji Korane i Kupe i dalje su u porastu, ali nasipi na kojima su građani i interventne službe radili cijeli dan zasad odolijevaju vodenoj bujici

21:22 Uslijed ekstremnih vodostaja karlovačkih rijeka, HGSS intervenira tijekom čitavog dana. Na terenu je ukupno 24 spašavatelja iz HGSS Stanice Karlovac i HGSS Stanice Ogulin. Tijekom dana evakuirano je stanovništvo i materijalna dobara te su spašavani unesrećeni na području Karlovca, Husja, Mekušja, Kamenskog, Perjasice i Koranskog sela.

21:05 Vodostaj Korane u 21 sat iznosio je 845 cm, a Kupe 838 cm. Očekuje se da će vodostaji kroz narednih nekoliko sati prestati rasti i stagnirati, ali prijeti opasnost od zaobalnih voda.

20:17 Karlovačkim područjem prolazi vrh vodenog vala.

To je uzrokovalo poplavu u karlovačkim predgrađima bez sustava obrane od poplave, a opasno je i uz protupoplavne objekte uz Kupu, u samom središtu grada. Potopljeni vodovodi su isključeni iz sustava, tako da ostalo stanovništvo Karlovca ima zdravu pitku vodu u vodovodu, osim u Ladvenjku, Tušiloviću i Zastinji, kamo se cisternama dostavlja pitka voda.

Na području Duge Rese i Barilovića također se pitka voda dovozi cisternama jer je zamućeno vodocrpilište Donji Velemerić.

Glavni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Karlovac Miroslav Rade rekao je za Hinu kako se i večeras na puno mjesta pomaže građanima da se umanji materijalna šteta na njihovim kućama. No, dodaje, na žalost više stotina kuća poplavljeno je - i to uz Koranu u Mostanju, Logorištu, Gornjem Mekušju i Maloj Švarči, te uz Kupu, nizvodno od Karlovca, u naseljima Gradac, Vodostaj, Donje Mekušje, Husje, Kobilić, Blatnica, Koritinja i Šišljavić.

Sva pažnja javnosti vezano za poplavu u Karlovcu bila je danas usmjerena na nikada zabilježenu razinu Korane, a istovremeno je Kupa narasla do nekoliko centimetara ispod protupoplavnog zida u gradskoj četvrti Drežnik, ali, kako kažu u Ispostavi Hrvatskih voda, zid će izdržati.

Voditeljica Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je da se “voda neće preliti preko zida jer je on projektiran za visinu od 850 centimetara”.

U 18 sati vodostaj je bio 632, te se očekuje rast po nekoliko centimetara na sat još samo nekoliko sati, dok se tijekom noći očekuje opadanje vodostaja.

Željeznjak je također rekla da su svi objekti obrane od poplave u funkciji, potvrdivši kako je tijekom dana na Dubovcu popustio jedan stari kameni dio, no on je saniran, kao i greda koja se umeće u protupoplavni zid, a koja je također pravodobno zamijenjena.

Gradonačelnik Jelić je na popodnevnoj sjednici združenog Stožera za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije i Karlovca rekao je da su opet poplavljeni oni djelovi Karlovca koji su bili poplavljeni u veljači, a da to znači da je jednostavno bačeno više od milijun eura koje je grad uložio u sanaciju tadašnjih šteta.

Razlog tomu je što sustav obrane od poplave nije završen i nebranjeni djelovi grada su pod vodom. U nekim je kućama preko metar i pol vode, što se nije smjelo dogoditi unatoč činjenici da su na karlovačkim rijekama do sada nezabilježeni vodostaji rijeka, kazao je Jelić.

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić je nakon sjednice združenog stožera za obranu od poplave izjavio da su karlovačke žurne službe “na vrhunskoj razini”, ali da se “neobranjivo ne može braniti”.

Zahvalio se svima na angažmanu da se od poplave obrani gradska četvrt Rakovac.

Ravnatelj Džavne uprave za zaštitu i spašavanje Jadranko Perinić rekao je da se od vremenske nepogode teško obraniti, posebno kada su u pitanju bujične poplave i ekstremne količine padaline, te je pojasnio da su opasne količine kiša od 50, 60 ili 70 litara po četvornom metro, a sada se mjestimično u 24 sata, kako je rekao,“istrese na tlo 240 litara kiše, od čega se teško obraniti.

Ali od poplava se možemo braniti raznim građevinama. Nasipi i protupoplavni zidovi te kanali koje imamo u Karlovcu građeni su za stogodišnje prosjeke, a večeras imamo 50, 60 i 70 centimetara iznad očekivanog prosjeka. Zadnji puta je veliki vodni val ovdje bio 1955. godine, ali 60 cm niži. To zahtjeva dodatni angažman, pa i gradnju zečjih nasipa, rekao je Perinić.

17:53 Novi problemi pojavili su se na području Dubovca, gdje je Kupa probila nasip. Građani su odmah pohrlili te ga pokušavaju sanirati vrećama pijeska.

17.40 Umjesto 2000 ljudi, koliko je trebalo biti evakuirano, evakuirano je svega njih dvadesetak. Ostali su odbili napustiti svoje domove.

17.15 U 15 sati održan je sastanak Stožera zaštite i spašavanje Karlovačke županije i grada Karlovca. Doneseni su sljedeći zaključci:

- Smanjit će se broj operativnih snaga na terenu sukladno realnim potrebama i prosudbi zapovjednika sektora

- Smještaj za evakuirane osobe osigurava se u športskoj dvorani Osnovne škole Grabrik. Ostala zbirna mjesta se ukidaju, jer nisu korišteni kapaciteti osigurani za evakuaciju. Velik broj ljudi smjestio kod rodbine i prijatelja

- Osigurana je dovoljna količina hrane i pića za pripadnike operativnih snaga

- Opskrba pitkom vodom je pod kontrolom Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije i utvrđeno je da je stanje opskrbe redovno. U slučaju potrebe osigurane su cisterne za pitku vodu

- Sve probleme na terenu građani mogu dojaviti na broj 193.

17:00 Premijer Zoran Milanović izjavio je danas prilikom obilaska poplavljenog karlovačkog područja u društvu Tihomira Jakovine da je čitava Hrvatska u opasnosti te da postoje mjesta koja se neće uspjeti obraniti, ali da vjeruje da Karlovac nije među tim mjestima.

" Bilo je puno propusta posljednjih 20 godina i za to ne mogu odgovarati. Odgovaram za sada i poručujem da će Hrvatska uložiti maksimalne napore da iz EU fondova prikupi milijune kako bismo realizirali projekte za obranu od poplava po svim dijelovima Hrvatske", kazao je Milanović.

16.25 Kupa je u 16 sati dosegla nivo od 826 centimetara, a Korana bilježi vodostaj od čak 827 centimetara

16.20 Područje Rakovca danas su obišli premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović.

15.50 Na području karlovca situacija je vrlo ozbiljna zbog rekordnih vodostaja Korane i Kupe koje ugrožavaju prigradska naselja ali i sami grad.

Od jutra u gradu je izvanredno stanje obrane od poplava, pokrenuta je i evakuacija pojedinih naselja koja su ugrozile rijeke. U tijeku je evakuacija stanovništva iz Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, te iz više mjesta u Pokupskoj dolini. Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje:

"Vodni val koji se u popodnevnim satima ili predvečer očekuje u Karlovcu mogao bi uzrokovati da se Korana digne za 60 centimetara što je više od najvećeg vodnog vala iz 1955. Da bi se obranio Karlovac donešena je odluka da se izgradi zečji nasip u naselju Rakovac koji bi spriječio da se Korana izlije u središte grada."

Perinić apelira na građane da poštuju odluke o evakuaciji i pridržavaju svih uputa.

15:30 U15 sati vodostaj Korane bio je na 820, a Kupe na 823 centimetra. Karlovačko područje posjetio je i predsjednik Josipović.

15.10 Korana je ušla u kuće i na području Turnja

14:45 Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović obići će Karlovac i Gornje Mekušje, obići će lokaciju u Karlovcu, kod hotela Korana u izgradnji. Potom će, oko 15.30. posjetiti poplavom ugrožena područja u Gornjem Mekušju, izvijestili su iz Vlade.

14:46  Nekoordinacija i nerad: Kaotični DUZS i nove poplave - analiza Igora Tabaka, analitičara portala Obris.org

14:15 Vodostaj Kupe u 14 sati iznosio je 815cm, a Korane 820 cm.

13:45 Starci, djeca, žene, bolesni, evakuirani su iz Donjeg Mekušja.

13:30 Rijeka Korana odnijela je prije nekoliko trenutaka, oko 13,30 sati drveni Veljunski most.

12:00 Prema novim službenim informacijama vrhunac vodnog vala očekuje se kasnije popodne. Strahuje se da će Kupa narasti preko 8,5 metara!, javlja Index.hr

10:30 "Svi Karlovčani koji su u snazi, ali i ne samo Karlovčani, pozivaju se hitno da se uključe u pomoć za obranu od poplave! Prema najnovijim informacijama Korana BRZO RASTE i potrebna je SVA pomoć. Svi koji mogu neka dođu što prije na Foginovo kupalište ili kod Hotela Korana! Uzmite lopate ako imate, čizme, alat. Nije vrijeme za subotnju kavu već za obranu grada u kojem živite!", pozvali su s Radija Mrežnice na svom Facebook pofilu

10:25 U 10 sati vodostaj Korane bio je 797cm, a Kupe 805cm

10:15 Radio Mrežnica objavio je sve o smještaju i evakuaciji građana

Zborna mjesta za ugrožno stanovništvo:
Za područje Gornjeg Mekušja – zborno mjesto je Dom DVD Gornje Mekušje
Za područje Kobilića Pokupskog, Husja i Donjeg Mekušja - zborno mjesto je Dom DVD Donje Mekušje
Za područje Mostanja zborno mjesto je Osnovna škola Švarča
Za područje Logorišta i dijela Male Švarče zborno mjesto parkiralište groblja Sv.Doroteja

Autobusi za prijevoz mještana nalaze se  na sljedećim lokacijama:
Za područje Donjeg Mekušja, Kobilića Pokupskog i Husja – na vojnom poligonu Kamensko
Za područje Logorišta i dijela Male Švarče – na parkiralištu groblja Sv. Doroteja

Mjesta zbrinjavanja ugroženog stanovništva:
Za područje Gornjeg Mekušja, Donjeg Mekušja, Kobilića Pokupskog i Husja – športska dvorana Osnovne škole Turanj
Za područje Mostanja – športska dvorana Osnovne škole Švarča
Za područje Logorišta i dijela Male Švarče – športska dvorana Osnovne škole Grabrik

10:08 Danas se očekuje i dolazak vodenog vala iz Slovenije

"Nekakvih 2500 kubika nam dolazi iz Slovenije. U tom slučaju vjerojatno ćemo otvarati postaju Prevlaka, da rasteretimo nizvodni dio jer dolje imamo dosta dionica nasipa koja saniramo od poplava u svibnju, pa moramo sniziti vodostaje da oni ne bi bili ugriženi", rekao je Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

10:00 Na terenu je oko sto vojnika, 120 vatrogasaca, sa šest čamaca, 15 pripadnika HGSS-a i četrdesetak radnika svih gradskih tvrtki s operativom, a podižu se zečji nasipi i u gradskoj četvrti Rakovac, inače branjenom djelu grada, rekao je danas nakon sjednice združenog stožera Karlovačke županije i Grada Karlovca gradonačelnik Damir Jelić. Vreće se pune na Foginovom kupalištu uz Koranu, evakuirano se stanovništvo smješta u školu Švarča, a zečji nasipi grade svuda gdje je to potrebno, a otežano se i prometuje.

9:55 "Nikada u povjesti na Veljunu nije bila zabilježena ta razina, pa smo se odlučili na evakuaciju. Tiha uzbuna traje još od šest sati za dio Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, te uz više mjesta u Pokupskoj dolini. Evakuaciji se dio stanovništva protivi, a bilo bi dobro da se svi discipliniraju, jer bolje da i pretjeramo u oprezu, nego da netko strada", poručio je gradonačelnik Jelić.

9:50 Kao nikad dosad porastao je vodostaj Korane i Kupe, Karlovac je pod vodom, dijelovi Duge Rese, Ozlja, područja uz Dobru i Mrežnicu također, javlja Radio Mrežnica

9:30 Vodostaj Korane je u 9 sati iznosio 790cm, a Kupe 801cm!

9:20 S evakuacijom ljudi i životinja započelo se u najugroženijim naseljima, Naređena je evakuacija stanovništva na ovim područjima: Gornje Mekušje,Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, dio Mostanja, Logorište i dio Male Švarče. Vrhunac vodnog vala kroz Karlovac će proći u 12 sati, javlja Radio Mrežnica

9:15 Karlovcem su odjeknule sirene za opću opasnost.

9:00 Na području Karlovca više stotina ljudi gradi zečje nasipe

Što se događa na karlovačkom području pratite na Indexu

Jutros od šest sati se u kritičnim naseljima provode aktivnosti izmiještanja materijalnih dobara i bolesnih i nepokretnih osoba na više katove objekata uz pomoć pripadnika operativnih snaga zaštite i spašavanja, a pod zapovjedništvom nadležnih vatrogasnih zapovjednika za pojedine sektore.

Na moguću evakuaciju upozoravaju se stanovnici uz Kupu i to iz Kobilića Pokupskog, Husja, Donjeg Mekušja, Vodostaja, Gornjeg Mekušja, te stanovnici uz Koranu iz Mostanja, Logorišta, Male Švarče, Turnja, te iz Belajskih Poljica u općini Barilović.

Vodostaji veći nego u veljači ove godine!

Stručne službe Hrvatskih voda izvijestile su Stožer zaštite i spašavanje Karlovačke županije, Karlovca i općine Barilović da je u gornjem dijelu vodotoka rijeka Korane i Kupe zabilježen iznadprosječni porast vodostaja koji nadmašuje zabilježene vodostaje iz veljače ove godine. Projekcije mogućih vodostaja upućuju na to da bi vodostaj mogao biti i veći od onog u veljači kada je bilo poplavljeno blizu tisuću kuća, upozorava se.

Stožer obavještava da postojeće nasipe uz rijeku Koranu u karlovačkoj gradskoj četvrti Rakovac treba nadograditi tzv. zečjim nasipima, te da su zbog lakše koordinacije i mogućeg provođenja evakuacije određeni sljedeći sektori: Pokupska dolina (Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, Vodostaj), Gornje Mekušje (Gornje Mekušje i Turanj), Mostanje (poplavni dio naselja uz lijevu obalu rijeke Korane i Mrežnice), Logorište (Logorište i Mala Švarča), Pokuplje (Brodarci, Donje Pokuplje, Hrnetić, Ilovac, Drežnik).

Za sve informacije o postupcima za vrijeme izvanrednih mjera mještani se mogu obratiti u zapovjedna mjesta u pojedinim sektorima i to za Pokupsku dolinu u Vatrogasni dom DVD Donje Mekušje, za Gornje Mekušje u Vatrogasni dom DVD Gornje Mekušje, za Mostanje u Osnovnu školu Švarča, za Logorište kod crkve Sv. Doroteja i za Pokuplje u DVD Hrnetić Novaki.

Za sva ostala mjesta na području grada Karlovca koja su ugrožena poplavom ili imaju posljedice noćašnjeg nevremena, mještani se trebaju obratiti predsjednicima mjesnih odbora i gradskih četvrti, te se građani mole da prate lokalne medije koji će ih pradobno izvještavati o svim aktivnostima.

Zbog vode na kolniku zatvoreno mnogo cesta

Zbog mjestimice veće količine vode koja se zadržava na kolniku jutros se otežano vozi na većini cesta u Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslovačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, javlja Hrvatski autoklub (HAK).