<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sve bliže stolici premijera: Londonski gradonačelnik Johnson spreman za povratak u parlament

Londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona konzervativna stranka je u petak izabrala za svog kandidata na parlamentarnim izborima u maju 2015. godine. Johnsona se navodi kao potencijalnog nasljednika premijera Davida Camerona

13. septembar 2014, 12:00

LONDONSKOG gradonačelnika Borisa Johnsona, potencijalnog nasljednika premijera Davida Camerona, konzervativna stranka je u petak izabrala za svog kandidata na parlamentarnim izborima u svibnju 2015. u izbornoj jedinici na zapadu britanske prijestolnice, što je prvi nužni korak koji Johnson mora napraviti da bi postao šef britanske vlade.

Boris Johnson je godinama negirao da je zainteresiran za položaj čelnika konzervativne stranke, a potencijalno i za britanskog premijera, ali je istodobno podgrijavao stalne medijske spekulacije o tome. On je u utrci s trima kandidatima dobio potporu stranke da se kandidira za parlamentarnog zastupnika Uxbridgea i South Ruislipa, za što ima velike izglede.

Pobijedio u prvom krugu


Johnson je pobijedio u prvom krugu nakon govora koji je održao iza zatvorenih vrata i u kojemu je morao odgovoriti na pitanje kako će istodobno obnašati dužnost gradonačelnika koja mu istječe 2016. i dužnost parlamentarnog zastupnika.

Mnogi u tom pedesetogodišnjaku razbarušene kose, poznatom po ispadima, vide mogućeg nasljednika konzervativnog premijera Camerona, s obzirom na njegovu veliku popularnost u stranačkoj bazi.

Uspjeh prve etape na tom putu povratka u parlament je gotovo siguran budući da je izborna jedinica Uxbridge i South Rusilip od 1970. u rukama konzervativaca.

Najavio povratak u parlament


Johnson je prošlog mjeseca rekao da bi se htio vratiti u parlament u kojemu je bio od 2001. do 2008.

Trenutačno je zastupnik Uxbridgea i South Ruislipa konzervativac John Randall koji je u srpnju rekao da se neće kandidirati za novi mandat.