<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poplave u BiH: U Cazinu se situacija popravlja, u Prijedoru poplavljeni stambeni objekati

Voda se još nije u cijelosti povukla, ima poplavljenih kuća iz kojih se voda ispumpava.

13. septembar 2014, 12:00

U poplavljenim područjima opštine Cazin stanje je jutros nešto bolje u odnosu na jučerašnje.

Voda se još nije u cijelosti povukla, ima poplavljenih kuća iz kojih se voda ispumpava. Stanovništvo pokušava sanirati posljedice i koliko toliko normalizirati stanje, piše Fena.

Na vanrednoj sjednici Štaba Civilne zaštite donesen je set mjera koje se i realiziraju, a prije svih ona o stavljanju u funkciju odbrane od poplava svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava i ljudstva.

Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite, uposlenici javnih preduzeća i ustanova uveli su stalno dežurstvo i konstantno su na terenu.

Većina saobraćajnica jučer je osposobljena, mada se saobraćaj odvija otežano, jer su uništeni dijelovi puteva.

Aktivirano je desetak novih klizišta uz već postojeća.

U mjestu Puškari aktivirano je klizište na magistralnom putu M 4,2 i u tom se dijelu vrši regulacija saobraćaja jednom trakom. Most u mjestu Rajak prema Mutniku i dalje je neprohodan zbog oštećenja.

U PRIJEDORU ZAPLAVLJENO OKO 80 STAMBENIH OBJEKATA


 U Prijedoru je oko osamdeset stambenih objekata zaplavljeno tokom protekle noći, nakon izlijevanja rijeke Sane iz korita u naseljima Tukovi i Raškovac.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz u prekidu je put Prijedor - Bišćani, a saobraća se alternativnim putem, saopćeno je danas iz gradskog Odsjeka civilne zaštite.

Vodostaj rijeke Sane jutros je iznosio 440 centimetara, odnosno 20 centimetara više od kritične tačke.

Prijedorski gradski štab za vanredne situacije proglasio je sinoć prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava.

U PORASTU VODOSTAJI UNE, SANE, VRBASA I SAVE

Obilne padavine, koje su zahvatile BiH i RS, posebno njen zapadni dio u prethodnih nekoliko dana, izazvale su porast vodostaja rijeka.

Una je u Novom Gradu/Bosanskom Novom nizvodno u porastu i prema osmatranju od 9.00 sati prešla je kotu vanredne odbrane od poplava za 88 centimetara i trenutni vodostaj iznosi 488 centimetara.

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS jutros je potvrđeno da je u porastu i rijeka Sana na hidrološkoj stanici Prijedor.

Gradski štab za vanredne situacije Prijedor proglasio je prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava na području grada.

Odlučeno je da sve nadležne institucije i subjekti zaštite te budu u stanju prvog stepena pripravnosti, s obzirom na količinu padavina i vodostaj Sane.

I u banjalučkom naselju Šargovac bujične vode poplavile su dvorište jedne kuće, dok su u još nekim naseljima poplavile puteve i zemljište.

Vezan tekst

Pročitajte vremensku i bio prognozu za vikend i početak sljedeće sedmice