<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Priveden jedan od napadača na njemačkog državljanina u Beogradu

Ljudska prava

Tuča u kojoj je napadnut nemački državljanin D.H. (27), koji je u Beograd došao radi učešća na konferenciji o pravima LGBG populacije, dogodila noćas oko 3.00 sata u Brankovoj ulici.

13. septembar 2014, 12:00

BEOGRAD - Policija je uhapsila jednog od trojice prisutnih tokom tuče na Brankovom mostu u kojoj je povređen nemački državljanin, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i rekao da se on trenutno nalazi u policiji i da je u toku istraga. Stefanović je novinarima rekao da se očekuje da on kaže imena i druge dvojice koji su bili u tom momentu na tom mestu.

"Ispitaćemo koje je bila njegova uloga i da li može da identifikuje druga dva lica koja su učestvovala u tome", rekao je Stefanović.

Kako je istakao, radi se i na snimcima odnosno analizi tih snimaka koji prikazuju incident na kojima se vide detalji tuče, ali taj prvi snimak nije dovoljan da bi se identifikovalo lice. Stefanović je precizirao da je reč o snimcima sa kamere jednog ugostiteljskog objekta. Do kraja dana imaćemo precizno šta se tačno vidi na ovim snimcima, rekao ministar.

"Učinićemo sve da u kratkom roku nađemo počinioce", rekao je Stefanović novinarima nakon obilaska povređnog u Urgentom centru.

On je poručio da se ubuduće neće niti tolerisati niti trpeti ovakvi incidenti i da će uslediti brza i energična reakcija policije prema svakome ko pokuša da se poigra zakonima zemlje.

Ministar je rekao da će policija nastojati da zaštiti građane kako naše, tako i one iz inostranstva koji dođu da provedu vreme u nasoj zemlji. On je upozorio da je time što je pretučen nemački državljanin naneta velika šteta po imidž zemlje i da je poslata jako loša poruka onima koji žele da dođu i na lep način provedu vreme u Srbiji.

Tuča u kojoj je napadnut nemački državljanin D.H. (27), koji je u Beograd došao radi učešća na konferenciji o pravima LGBG populacije, dogodila noćas oko 3.00 sata u Brankovoj ulici. Povređeni je prebačen u Urgentni centar gde je operisan, a kako je rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, njegovo stanje je bolje, ali je narednih 24 sat kritično i treba biti posebno obazriv.


Inače, učesnici dvodnevne konferencije "Budućnost pripada nama -LGBT prava na putu ka pristupanju EU" organizovali su danas protestnu šetnju zbog noćašnjeg napada na nemačkog državljanina u Brankovoj ulici. Učesnici su krenuli od hotela "Metropol" gde je konferencija pa do Skupštine Srbije a na putu su se zadržali 15-ak minuta na platou ispred Gradske skupštine. U protestnoj šestnji učestvovao je i ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm, koji će nakon toga, u 13 sati posetiti povređenog nemačkog državljanina.

Vilhelm je rekao da je uznemiren vešću koju je primio o povredi nemačkog državljanina i dodao da još uvek nije poznato šta se tačno noćas dogodilo.

"Naše misli su sa žrtvom i nadam se da će se oporaviti bez trajnih oštećenja", rekao je nemački ambasador.

Ambasador je rekao da ga je zvao ministar policije Nebojša Stefanović i da mu je rekao da je zbog ovog slučaja veoma uznemiren i da mu je žao, kao i da je ovo najteže delo u poslednje dve godine. Predstavnica LABRIS-a Jovanka Todorović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekla da se incident dogodio noćas između dva i tri sata u Brankovoj ulici, da je teško povređen nemački državljanin i da je dvodnevna konferencija do daljnjeg otkazana.

"Njegovo stanje je kritično, znamo da ima teška oštećenja mozga", rekla je Todorović i dodala da je imala poziv ministra policije Stefanović, da se radi na rasvetljavanju ovog slučaja i da je uključena i kriminalistička policija.

Jake policijske snage obezbeđuju dvodnevni skup i oni pratei učesnike protesta do Skupštine i nazad.


Učesnici protesta nosili su parole "Stop nasilju", "Vaša politika, naša krv", "Lezbejke su naše sestre".

Protestna šetnja zasad protiče bez incidenata.

Strani državljanin koji je teško povređen tokom noći u Beogradu operisan je u Urgentnom centru Srbije i njegovo zdravstveno stanje još uvek je teško, izjavio je Tanjugu pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove Dušan Jovanović. On je u Urgentni centar dovežen sa teškim povredama glave i telesnim povredama, a imao je krvarenja u moždanim ovojnicama.

"Operisan je i za sada je njegovo stanje teško, ali se nadamo da će biti dobro", rekao je Jovanović.



PRETUČENI NEMAČKI DRŽAVLjANIN SE PROBUDIO

Nemački državljanin D.H. (27), koji je napadnut rano jutros na Zelenom vencu kada je zadobio je teške telesne povrede, probudio se posle operacije u Urgentnom centru.

"Mladić iz Nemačke koji je noćas pretučen u Beogradu svestan je, pokreće ruke i noge i može da priča", rekao je Tanjugu direktor Klinickog centra Srbije Miljko Ristić.

Prema njegovim rečima, pacijent koji je noćas operisan u tri sata u sali za neurohirurgiju imao je krvarenje u mozgu i hematom koji je otklonjen.

"Jutros je odvojen od respiratora, komunikativan je, svestan, a postoperativni tok je u redu", naveo je Ristić i dodao da je pacijent "u dobrom stanju".


MINISTRI KOD POVREĐENOG NEMCA

Ministri zdravlja i unutrašnjih poslova Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović obići će danas u popodnevnim časovima nemačkog državljanina koji je noćas teško povređen u tuči u Beogradu a koji je sa teškim povredama dopremljen u Urgentni centar.

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm nalazi se trenutno u poseti povređenom D.H. (27) koji je napadnut rano jutros na Zelenom vencu i tom prilikom zadobio je teške telesne povrede.

NEMAČKI AMBASADOR SE ZAHVALIO NA BRZOJ ISTRAZI

Vilhelm je, nakon obilaska povređenog D.H. u Urgentnom centru, zahvalio ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru na tretmanu povređenog mladića kao i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na brzoj i efikasnoj istrazi.

Nemački ambasador je u zajedničkom obraćanju sa ministrom zdravlja i policije ponovio da je šokiran događajem od prošle noći.

On je rekao da je obišao povređenog mladića pre nekoliko sati, da je bio budan i da je sa njim razgovarao i da mu je on rekao da se ne seća šta se prošle noći dogodilo.

Vilhelm je ponovio reči ministra Lončara da treba sačekati 24 sata kako bi se moglo dati pravo stanje pacijenta i izrazio nadu u njegov puni oporavak, kao i da neće imati neke trajne posledice.

Kako je naveo, tretman koji je pacijent dobio u Urgentnom centru više nego dobar.

On je zahvalio ministru policije na tome što je odmah naložio urgentnu policijsku istragu i što je ona već dala neke rezultate, kako bi napadači bili uhvaćeni i privedeni pravdi zbog ovgo nesrećnoog incidenta.

preuzeto sa novosti.rs