U jeku kampanje uoči referenduma o nezavinosti Škotske, slavne Škoti podijelili su se u dva suprotstavljena tabora, npr. na stranu pristalica otcijepljenja stao je glumac Šon Koneri, dok se autorka romana o Hariju Poteru Džoan K. Rouling opredijelila za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Koneri, koji se proslavio ulogom Džemsa Bonda, odavno se izjašnjava kao škotski nacionalista, a početkom godine podržao je nezavisnost i "suštinsku demokratsku ideju da je narod Škotske najbolji čuvar sopstvene budućnosti". S druge strane, Roulingova je poručila da bi nezavisnost bila "istorijski velika greška" i donirala je milion funti kampanji za ostanak u uniji, prenio je AP. 

Koneri i Rouling su među brojnim čuvenim Škotima koji su se javno izjasnili o nezavisnosti, mada stručnjaci smatraju da uticaj javnih ličnosti ipak neće biti presudan za ishod referenduma 18. septembra. 

Među pristalicama samostalnosti Škotske su i glumac Džerald Batler, članovi grupe Franc Ferdinand i autor romana "Trejnspoting" Irvin Velš, koji je u šali rekao da je Unija "način da se Škoti spriječe da vladaju svijetom". 



A što se reakcije domara Vilija tiče, on je dao krajnje predvidljiv odgovor.