<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

6 divnih lokaliteta koji bi mogli da nestanu do kraja vijeka

Neka od najvećih svjetskih čuda su prirodni i istorijski lokaliteti koji postoje stotinama, a neki i hiljadama godina. Na žalost, zahvaljujući urbanizmu, prirodnim katastrofama i zagađenju, vrlo je vjerovatno da će neka od tih predivnih mjesta nestati i postati zaboravljena do kraja vijeka.

15. septembar 2014, 12:00

Nacionalni park glečera, Montana, SAD
Prije 10.000 godina led na području nacionalnog parka Montana bio je debeo oko 1600 metara. 1910. godine, kada je park osnovan, bilo je oko 150 glečera. Danas je ostalo samo 25 ovih divova za koje se pretpostavlja da će zbog globalnog zagrijavanja nestati do 2030. godine. 

Dolina Kraljeva, Egipat

Posljednje počivalište moćnih egipatskih faraona, kao što su bili Ramzes II i Tutankamon, vijekovima je budilo strahopoštovanje i divljenje. Nažalost, oni su takođe inspirisali mnoge lovce na blago, međutim, danas se Dolina Kraljeva suočava s drugom vrstom prijetnje koja ne dolazi od pohlepnih imitatora Indijane Džounsa nego od hiljada dobronamjernih turista. Pojavila se vrsta gljivice koja je počela da razvija i raste van kontrole oko grobova, a naučnici vjeruju da je parazit procvjetao zbog loše ventilacije i disanja hiljada posjetilaca. Direktor egipatskih muzeja nedavno je izvijestio da bi zbog novonastale situacije Dolina Kraljeva mogla da nestane u roku 150 godina. 

Sejšeli

Sejšeli su grupa od 115 ostrva koja se nalaze u blizini Madagaskara, a koja su bila relativno nenastanjena sve do dolaska britanskih kolonizatora davne 1600. godine. Nakon toga, postala su raj za gusare. Danas su Sejšeli poznati kao predivno odmaralište i stanište nekim od najrjeđih biljnih i životinjskih vrsta na svijetu. Međutim, globalno zagrijavanje i podizanje nivoa mora i ovde pravi velike probleme. Tako bi u narednih 100 godina Sejšeli mogli da dožive nestanak većine kopna, a samim tim i nestanak rijetkih biljaka i životinja. A porast temperature već sada utiče na ekosistem koralnog grebena koji je na pojedinim mjestima u potpunosti ogoljen. 

Olimpija, Grčka

Iako mnogi znaju da se drevna Olimpija nalazi u Grčkoj, rijetki su oni koji znaju nešto o drevnom gradu pored kog je nastala. Kroz godine postojanja mnoge civilizacije nastanjivale su ovo mjesto. Jedna od njih posvetila je cio grad bogu Zevsu. Sve u tom gradu bilo je podređenu njemu. Od veličanstvenog 13 metara visokog i zlatom optočenog kipa, pa do samih Olimpijskih igara. Danas je Olimpija okružena niskim rastinjem i suvom travom koja zbog visokih temperatura i čestih požara, polako ali sigurno nestaje. 

Chan Chan arheološka zona

Chan Chan je grad iz predkolumbovskog doba koji se nalazio na području Perua, a prostirao se na površini od 20 kilometara. Prvenstveno su ga nastanjivali pripadnici naroda Chimu, koji su grad podijelili na devet autonomnih dijelova. Ono po čemu je ovaj grad jedinstven jeste njegova tehnološka naprednost za ono doba. Tako je grad u cjelosti bio pokriven mrežom tekuće vode za žitelje a postojalo je i navodnjavanje. Nešto što u „civilizovanoj“ Evropi još nikome nije bilo ni u mislima. Danas grad polako i sigurno nestaje pod uticajem oluja uzrokovanih prirodnim fenomenom El Nino, a učestali zemljotresi kako da žele da što pre unište ovaj lokalitet. 

Tadž Mahal, Indija

Nastao kao grobnica koju je Šah Jahan podigao za svoju ženu i za čiji je završetak trebalo 20 godina. Smatra se jednim od najfascinantnijih čuda iz drevnog doba. Međutim, za pet godina Tadž Mahal mogao bi biti zatvoren za posjetioce. Vazdušno i vodeno zagađenje počelo je prekrasnu bijelu boju ovog zdanja da pretvara u bolesnu žutu. Pre nekoliko godina Indijski Vrhovni sud dosudio je da vlast mora da uloži nekoliko milijardi dolara u obnovu ovog zdanja, ali uprkos toj činjenici - problem ne jenjava.