<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

10 savjeta pred odlazak u njemački restoran

Spremate se za put u Njemačku ili ste prosto radoznali: u svakom slučaju, savjeti koji slijede, nisu na odmet, a mogu da se (uglavnom) primjene i na svaki drugi restoran i svaku drugu zemlju.

15. septembar 2014, 12:00

Mjesto izaberite sami 
U njemačkim restoranima na vratima vas neće dočekati nasmijani tinejdžer s menijem u rukama koji će vas odvesti do stola izabranog baš tako da odgovara vašim potrebama. Ne, ali pozitivna stvar je što sto možete izabrati sami. U manjim kafićima, prihvatljivo je i pridružiti se nekome ko već sjedi – tako da ne budete iznenađeni ukoliko neki stranac sjedne preko puta vas, posebno ukoliko sjedite sami. 

Podijelite meni

Pošto vas niko nije pratio do stola, neće vam niko ni svečano uručiti meni, ali se oni obično već nalaze na stolu. Međutim, nemojte se iznenaditi ako nema dovoljan broj menija za sve. To nije neuobičajeno. Ukoliko ste na večeru došli s prijateljima, moraćete da se zbijete i pogledate meni zajedno. 

„Dobar dan, moje ime je...“ 

Ne očekujte da se konobar stušti za vaš sto istog trenutka kad ste se smjestili. Možda ćete morati da osmotrite mjesto dok ne uhvatite pogled nekome u kecelji i date mu znak da biste želeli da poručite. Obično za jedan sto nije zadužen samo jedan konobar, tako da se ne iznenadite ukoliko neko potpuno nov dođe da pokupi tanjire. 

Voda košta koliko i pivo

Hladna voda se neće automatski pojaviti na vašem stolu, jer ne postoje besplatna pića. Čak i voda, bilo obična ili gazirana, mora biti poručena – i plaćena. Oprez! Voda košta skoro koliko i pivo i ne dopunjava se. 

Razmisli prije nego što uzmeš zalogaj

U mnogim restoranima su standardne vrste hljeba – kao što je baget ili italijanska kiflica – uključene u obrok. (Ali se korpa s hljebom ne dopunjava kad je prazna.) Međutim, u tradicionalnim restoranima u na jugu Njemačke na stolu se mogu naći perece ili neka druga njemačka peciva. Oprez! Konobar će sve to tačno sračunati na kraju, tako će vas taj zalogaj koštati. 

Bez kockice leda

Kockice leda su ovde rijetkost, čak i u pićima kao što su koka-kola ili sprajt, jer veruju da nije zdravo konzumirati (bezalkoholna) pića ohlađena ispod sobne temperature. Ali iako će vam koka-kola, kisela voda, đus ili drugi sokovi biti posluženi mlaki, možete biti sigurni da će vaše pivo biti ohlađeno do savršene temperature – bez kockica leda, naravno. 

Spremite sitno za toalet

Nakon što popijete tu mlaku koka-kolu, sigurno ćete morati i do toaleta. Kad stignete tamo, nemojte da vas iznenadi osoba u belom mantilu koja sjedi ispred ulaza s novčićima na stolu. Taj muškarac ili žena održavaju taj toalet i očekuju napojnicu za to. Bez obzira na to koliko je vaš obrok bio skup, ne zaboravite da ostavite 50 centi prije nego što odete. 

Jezik escajga

Završili ste obrok prije pola sata, ali vaš tanjir još uvijek stoji na stolu? Onda vjerovatno ne govorite tajni jezik viljuške i noža. Ukoliko stavite svoj escajg u poziciju kazaljki na časovniku koje pokazuju tri ili četiri sata, to je za konobara znak da ste završili svoj obrok. To je takođe znak i onome ko sjedi s vama da može da ukrade koji zalogaj iz vašeg tanjira. 

„Da li je sve bilo u redu?“

Konobari njemačke škole će, dok budu odnosili tanjire, pitati da li ste uživali u jelu. To nije baš praktično pitanje, jer i da niste, u tom trenutku više ništa po tom pitanju ne možete da uradite. Zato je pravi odgovor na pitanje „Kako je bilo?“, naravno – „Dobro“. Ako kažete „Užasno“, budite spremni na to da ćete kao odgovor dobiti samo ljubazno klimanje glavom. 

Zamke bakšiša

Pitanje bakšiša u svakoj zemlji može izazvati različite neugodne situacije. U Njemačkoj, račun se uglavnom zaokružuje – ne postoji baš striktno pravilo „10 odsto od računa“. Na primjer, za kafu koja košta evro i 80 centi, daćete dva evra. Za obrok koji košta 36,40, platićete 38 evra ako je obrok bio pristojan, ili 39 ako ostavljate još evro za toalet. Ili čak 40 ukoliko ne želite kusur.