<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mexico pogodili uragan i zemljotres

Vjetar do 208 km na sat

Dvije države u sjeverozapadnom Mexicu pogodio je uragan i zemljotres, zbog čega su vlasti u taj dio zemlje poslale vojsku i stotine medicinskih ekipa, javila je Anadolu Agency (AA).

15. septembar 2014, 12:00

 Vlada Mexica potvrdila je da je uragan Odile pogodio okolinu Los Cabosa u državi Južna Baja California u nedjelju kasno navečer po lokalnom vremenu.

Državni meteorološki zavod najavljivao je oluju posljednjih pet dana. Odile je svrstan u kategoriju tri oluja sa očekivanom brzinom vjetra izmeđi 178 i 208 kilometara na sat. 

Aerodromi u Južnoj Baji Californiji su zatvoreni kao i mnogi autoputevi zbog 15. meteorološkog fenomena kako je ovaj uragan ocijenio meksički Centar za osmatranje. 

Uragan je uništio elektromrežu, dok oko 2.000 mornara i oko 1.100 vojnika je mobilizirano, rekao je Luis Puente, nacionalni koordinator Civilne zaštite. 

On je potvrdio da se u ovom području nalazi oko 30.000 turista u hotelima, koji se kroiste kao privremena skloništa za izbjeglo stanovništvo. Na terenu je oko 135 medicinskih ekipa. 

Oluja će uzrokovati jake kiše u nekoliko meksičkih država, uglavnom na sjeveru, kao što su Južna Baja California, Sinaloa, Baja California, Sonora, Nayarit, Jalisco, Durango, Colima, Chihuaha i Michoacan.

Zemljotres u državi Baja California

Meksički seizimološki centar objavio je da je nešto iza ponoći registrovan zemljotres jačine 5,2 stepena Richtera u državi Baja California. 

Zemljotres se dogodio 124 kilometra od općine na jugozapadu San Felipe. Zasad nema zvaničnih informacija o šteti uzrokovanoj zemljotresom.