<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Strah njemačkih poduzetnika od ruskih sankcija

Ugroženo 50.000 radnih mjesta

Evropska unija pooštrila je krajem prošle sedmice sankcije protiv Rusije. Njemački poduzetnici koji su zasad suzdržano promatrali ovaj proces sada se otvoreno bune protiv sankcija i upozoravaju na posljedice, piše Deutsche Welle.

15. septembar 2014, 12:00

 Pooštrenje sankcija Rusiji poduzetnicima u EU počinje zadavati ozbiljne glavobolje. Pogotovo se bankarski sektor, strojogradnja i industrija automobila pribojava da bi se nove sankcije, koje prije svega pogađaju ruske energetske tvrtke, mogle vratiti poput bumeranga.

Pad primjetan već sad

Prvi su reagirali predstavnici Udruženja evropskih poduzetnika (AEB) koji su iz Moskve krajem prošle sedmice apelirali na političare da političku krizu oko Ukrajine riješe bez da istodobno škode ekonomiji. AEB je istovremeno optimistično zaključio kako usprkos sankcijama Rusija ostaje važan strateški partner za tvrtke iz Evrope.

U izražavanju demonstrativnog optimizma posebno su glasni njemački predstavnici u AEB-u, ekonomski giganti poput Siemensa, BMW-a ili Volkswagena.

Predstavnici energetskih kompanija poput njemačkog Wintershella izjavili su kako, usprkos činjenici da novi val sankcija ponajprije uperen protiv ruskih energetskih kompanija, neće zasad poremetiti intenzitet poslovanja. Jedan od nositelja rekordnog njemačkog izvoza, strojarska industrija, je u prvoj polovini ove godine međutim izgubila pet posto na važnom ruskom tržištu.

Koliko će taj gubitak iznositi do kraja godine zasada se nitko iz Udruženja njemačke strojarske industrije (VDMA) ne usudi prognozirati. „Sve ostalo bi u ovom trenutku bila čista špekulacija“, rekla je glasnogovornica VDMA-a Monika Hollacher.

Ugroženo 50.000 radnih mjesta

Još početkom sedmice, prije odluke o uvođenju novog paketa sankcija, predsjednik utjecajnog Odbora njemačkog gospodarstva za istočna tržišta Eckhard Cordes izrazio je bojazan kako bi izvoz u Rusiju do kraja gone mogao biti smanjen za 20 do 25 posto. To bi moglo, kako predviđa Cordes, Njemačku stajati 50.000 radnih mjesta. Istovremeno je zbog krize i izvoz u Ukrajinu pao za 32 posto.

Druga perjanica njemačkog izvoza, automobilska industrija, trenutno sa i bez sankcija muku muči s plasmanom svojih proizvoda na rusko tržište. Recesija koja je još i prije ukrajinske krize zahvatila rusko tržište skrbi za pad prodaje kako kod automobila srednjeg segmenta poput Volkswagena tako i u luksuznoj klasi s BMW-om, ili Mercedesom.

No, kako je saopštila uprava Volkswagena, rusko tržište ni izbliza nije tako važno kao kinesko koje je (zasad) stabilno.