<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vodena bujica i dalje prijeti Hrvatskoj, Sisak stahuje od plavnog vala

Poplave

Poplave u Hrvatskoj ne jenjavaju ni danas, i dalje je ugrožen Sisak i okolna mjesta oko rijeke Kupe, Mura je poplavila dijelove Murskog Središća, Una prijeti Hrvatskoj Kostajnici, a Čička Poljana je spremila vreće s pijeskom u slučaju izlijevanja Odre.

15. septembar 2014, 12:00

 Val je prošao kroz Karlovac, a dodatnih 120 vojnika oružanih snaga RH raspoređeno je na područje oko Jasenovca, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Rijeke koje protiču kroz Karlovac, Kupa i Korana, u opadanju su, ali su u gradu još uvijek na snazi mjere obrane od poplave. Na sisačkom području u gradnji zečjih nasipa i dalje je aktivno 700 pripadnika Hrvatske vojske koji pomažu mještanima, a ministar obrane Ante Kotromanović najavio je slanje još 120 vojnika na osiguravanje korita Save kod Jasenovca, gdje je procijenjen visok stupanj opasnosti od probijanja nasipa.

Nabujala Una prijeti Hrvatskoj Kostajnici 

Stručnjaci iz Hrvatskih voda procijenili su kako povratni val Save i Kupe neće istovremeno pogoditi Sisak, što je dobra vijest. Ako bi se dva povratna vala susrela, vodostaj bio bio puno viši i stanovništvo oko rijeka ugroženije. Kupa će povratnim valom naići na Sisak danas, a Sava, prema procjenama stručnjaka i lokalnog stanovništva, tek sutra.

Problem predstavlja i rijek Mura u sjevernom dijelu zemlje, tako da je visok vodostaj, preko 500 centimetara, noćas probio nasipe i poplavio stambene i privredne dijelove Murskog Središća u kojem su također na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

Nabujala je i Una, koja prijeti Hrvatskoj Kostajnici, a stanovništvo strepi od porasta Save u koju Una utiče. U Čičkoj Poljani pokraj Velike Gorice vatrogasci su pripremili velike količine vreća s pijeskom, tako da je sve spremno za mogući vodeni val rijeke Odre koji će naići tijekom dana.

Od srijede manje padavina

Stanje je najteže, ipak, u Sisačko-moslavačkoj županiji, u mjestima Žažine i Letovanić. U Letovaniću je Kupa probila dijelove zečjeg nasipa, centar Žažine uspješno odolijeva, no vikend naselja u tom mjestu od prekjučer su pod vodom, a stanovnici u tim kućama žale se kako su ih nadležne službe potpuno zapostavile.

Meteorolozi najavljuju proljepšanje vremena od srijede, do kada će biti oblačno s manjim padalinama.