<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Djeca iz BiH na najvećem jedriličarskom projektu mira na svijetu

Flotu ove godine čini 106 brodica sa preko 1000 djece i mladih iz 13 država, među kojima je i 25 djece iz BiH.

15. septembar 2014, 12:00

Iz nekoliko hrvatskih marina, proteklog vikenda, su istodobno isplovile jedrilice sudionika ovogodišnjeg projekta “Mirno more – Flota mira”. Ove će godine tokom sedam dana jedriti više od 900 djece dijabetičara te volontera, a središnja manifestacija jednog od najvećih evropskih humanitarnih projekata održaće se 17. septembra u Marini Kaštela, koja je i ove godine glavni domaćin.

Flotu ove godine čini 106 brodica sa preko 1000 djece i mladih iz 13 država, među kojima je i 25 djece iz BiH. Mladi iz Dobrinjske gimnazije iz Sarajeva nalaze se na 2 broda, a još nekoliko djece iz JU Dom porodica iz Zenice nalazi se na velikom brodu sa vršnjacima i vršnjakinjama iz Austrije.

Flota mira mirno more predstavlja sinonim za toleranciju, integraciju i miroljubivo zajedništvo. Sudionice i sudionici su djeca i mladi u pratnji svojih mentora koji se kroz igru i timski rad uče socijalnoj interakciji i toleranciji. „Odbaciti predrasude i prigrliti toleranciju“ je moto ovog u svojoj veličini svjetski jedinstvenog projekta.

U projektu osim osnovnih i srednjih škola učestvuju i brojne različite organizacije koje se profesionalno brinu za socijalno zapostavljenu djecu i mlade.

Jedna od učesnica ovogodišnje Flote mira, austrijska sportistkinja i osvajačica olimpijske medalje u plivanju, Mirna Jukić, izjavila je: "Vidjeti kako se djeca i mladi okupljaju, zajedno provode vrijeme i postaju prijatelji, kako se igraju i plešu… bez obzira što rade, uvijek im se na licima vidi osmijeh. To je tako lijepo! Sretna sam što mogu biti dio ovog projekta i tima."

Vrhunac sedmodnevnog jedrenja biće zajednička plovidba svih brodica u formaciji, a na završetku povorke svi sudionici će istodobno pustiti u nebo balone ispunjene helijem. Zatim će uslijediti Mirovna fešta u marini Kaštela.

Djeca iz pojedinih posada predstaviće pripremljene tačke na velikoj pozornici na otvorenom i pokazati šta znaju.