<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otac šestoro djece savjetuje kako da živite minimalistički

Kada su moji prijatelji Džošua Filds Milburn i Rajan Nikodemus napisali knjigu o minimalizmu življenja “Sve što preostane“, jedna od najčešćih reakcija koju su čuli bila je “Ja nikad ne bih mogao da budem minimalista jer imam decu.” A oni bi na to odgovorili, “Naš prijatelj Leo je minimalista…a ima šestoro dece.”

15. septembar 2014, 12:00

I sam sam isto mislio pre nego što sam počeo da pojednostavljujem svoj život i eksperimentišem sa minimalizmom. Kasnije, kada smo bili na dobrom putu minimalizma, shvatio sam da sam sve vreme koristio svoju decu i svoju ženu kao pogrešan izgovor što ne pravimo nikakve promene u načinu života. Ali, sada naravno znam da je to bila greška. Evo šta sam naučio:

1.Promene počinju od tebe

Ne možete na silu naterati članove svoje porodice da se menjaju ukoliko oni to ne žele. Ono što možete, jeste da se sami menjate, pa će način na koji živite biti podstrek i živi primer koji će vaše ukućane zainteresovati da se i oni priključe promenama.

Isto tako sam sve vreme sa njima razgovaro o tome zašto želim to da uradim, kakav boljitak time postižem i da li sam dobro razmotrio svoju odluku. Gledajući mene kako se menjam, oni mogu ili da i sami pokušaju da uvedu promene, ili da pomisle : tata je lud. Ali šta god da je njihova reakcija, poruka koju šaljem je bitna – da čovek uvek ima različite mogućnosti. Ja sam recimo rešio da raščistim svoj orman ili skeniram sve svoje papire i čuvam ih u digitaloj formi ili da rasklonim garažu i špajz, ali to isto ne očekujem od njih. Ne, dok to ne požele sami, ili ne uvide praktičnost takve odluke.

2.Minimalizam je komunikacija

Minimalizam ne znači samo rešiti se velikog broja stvari i živeti praktično bez ičega. Na nivou porodice, to je razgovor o tome šta je zaista bitno i neophodno. Zašto nam je potrebno da posedujemo stvari i radimo neke stvari? U većini slučajeva, ovo nikada nije tema, jer je prosto takav način življenja. Sve nam treba, sada i odmah. Rezultat ovakve diskusije će naravno biti različit za svaku porodicu. Nema ispravnog načina, neki će i dalje raditi šta su radili i imati šta su imali jer ih to usrećuje, a neki će promeniti svest i način mišljenja. Najvažnija stvar je započeti razgovor, i uvek ukazivati na mogućnost promene.

3.Uživajte u jedostavnim stvarima.

Supruga i ja smo počeli da radimo manje skupe stvari sa decom. Umesto onih koje koštaju mnogo novca, usredsredili smo se na zajedničko igranje napolju, društvene igre i porodično kuvanje. Ne kažem da radimo ove stvari svaki dan (nemamo uvek vremena i energije), ali smo im time pokazali da su jednostavna zadovoljstva neverovatna, i da ne moraju da potroše brdo novca da bi uživali u životu.

4.Gledajte na neuspehe kao na sticanje novog iskustva

Ako krenete da raščišćavate svoj život zajedno, kao porodica, bićete veoma srećni sa novitetima i promenama, ali i neuspesi su zagarantovani. Vaša ćerka može iznenada poželeti brdo nekih lutaka koje je videla u reklami. Vi ćete odjednom biti u neprilici, jer treba da se rešite gomile poklona koje ste dobili od svojih najdražih. Sve to može biti frustrirajuće. Umesto da očajavate, pokažite im kako da se bore sa ovom vrstom izazova. A izazova će biti na pretek, posebno kada vaši roditelji, babe i dede shvate šta ste sve poželeli da bacite, i šokiraju se tom odlukom.

5.Promenite tradiciju u pravom smeru

Postoji mnoštvo jednostavnih stvari koje radimo na određeni način zato što smo tako naučeni, jer smo oduvek tako radili. Ali čemu to vodi? Recimo – masovna kupovina Božićnih poklona. Znamo da je teško odviknuti ljude od nečeg tako svečanog i lepog, ali zapitajte se i da li je i korisno? Naše rešenje je bilo da umesto igračaka i sličnih koještarija, deci poklonimo odlazak na odmor ili u akva park. Tako su umesto igračaka, deca dobila na poklon neprocenjiva iskustva.

6.Razgovarajte i sa članovima familije

Kada krenete da sprovodite promene u delo, biće mnogo pitanja od rodbine. Neće im biti jasno žašto ste tako odlučili, pošto to odstupa od norme i obrazaca ponašanja. To je prava prilika da ih upoznate sa svojom novom filozofijom življenja, možda čak i poučite i pridobijete na svoju stranu. Nemojte se iznenaditi kada shvatite da ste im čak i inspiracija za neke pozitivne promene.

7.Pronađite način da zamenite stvari

Ne morate se svega bespovratno rešiti. Pronađite način da stvari zamenite prikladnijom varijantom, recimo – umesto prašnjavih albuma, čuvajte fotografije u digitalnom obliku na računaru. Čak i dečije radove skenirajte i spakujte u vaš računar.

8. Budite svesni svakog koraka

Nije najvažni rezultat promene, već uživanje u samom procesu. Ako vam je ishod jedino važan, frustriraće vas svaki neupeh. Nađite vedru stranu i dobrobit svake promene i skoncentrišite se na nju.

Šta smo mi uradili, a da je bila drasična promena?

Preselili smo se 2010. godine iz Guama u San Francisko godine sa po jednom kutijom i jednim rancem.

Kada smo rešili da napustimo Guam, deca su odbijala da sve stvari prodaju ili poklone. Ali, kada su shvatili veličinu izazova, pristali su. Naposletku, bili su veoma srećni što smo sa takvom lakoćom otputovali.

Oslobodili smo se automobila

Preseljenje u San Francisko omogućilo nam je da prodamo auto, a to je značilo više kretanja, šetnje i gradskog saobraćaja. To smatram jednim od naših najvećih i najomiljenijih eksperimenata. Nažalost, nedavno smo prilikom ponovnog preseljenja iz San Franciska u Dejvis bili primorani da opet koristimo auto. Trudili smo se do kraja da sve obavljamo biciklima, ali je bilo nemoguće. Ipak, bilo je divno pešačiti sve ove godine.

Putujemo svako sa po jednim malim rancem.

Naravno, na početku su odbijali takvu zamisao, ali uskoro su shvatili koliko se osećaju lakšima i rasterećenijima. I koliko je lakše putovati tako.Tako nesmetano mogu da potrče, uskoče u metro i lagodno se kreću aerodromom.

Čak je i moja supruga pristala i privikla se na to. Iako sam smatrao da je to nemoguća misija.

Ne kupujemo Božićne poklone

Ali to sam već pomenuo. Poklanjamo jedno drugom iskustva, eventualno neku društvenu igru koju možemo svi zajedno da igramo.

Odrekli smo se kablovske


Nije uopšte jeftina zanimacija, a sasvim je beskorisna, zarobi nas ispred ekrana i servira nam brdo reklama. A baš reklame su jedan od najvećih neprijatelja minimalizma. A i života, rekao bih. Sa tim novcem i tim vremenom mogli smo mnogo više nego sedeći ispred televizora.

Leo Babauta je novinar, autor jednog od 25 najboljih blogova na svetu (po TIME magazinu), autor nekoliko knjiga i otac šestoro dece.

Prevela: Jasmina Jovanović

Izvor: Zen Habits