<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kladovo: Evakuacija brodovima

Zbog jake kiše Kladovo i nekoliko okolnih sela odsječeni su od svijeta, a uskoro bi iz naselja Tekija trebalo da počne evakuacija stanovništva brodovima.

15. septembar 2014, 12:00

Kako saznaje B92, situacija u Kladovu je veoma teška, u prekidu su đerdapska magistrala, koja vodi ka Beogradu, kao i državni put iz Negotina.

Predsjednik opštine Kladovo Radovan Arežina rekao je da je ugroženo gotovo 1.000 domaćinstava u naselju Tekija.

"Ovo je izuzetno teška situacija, nemoguće je zamisliti koliko, ovo se događa jednom u sto godina. Polovina naselja Tekije je nestala, ljude ćemo morati brodovima da izvlačimo pošto helikopteri ne mogu da polete, a putem ne smemo da krenemo", rekao je Arežina.

Odvod vode je otežan nakon što su u Hidroelektrani Đerdap ugašene pumpe za ispumpavanje vode na teritoriji opštine Kladovo

Zbog obilnih padavina rano jutros Podvrška reka je potopila i srušila most na državnom putu Kladovo-Negotin. Sanitetsko vozilo je ostalo zarobljeno između Brze Palanke i Milutinovca.

"U Kladovu nikad nisamo imali ovakvu provalu oblaka. Nemamo problema sa Dunavom, već su problem buične reke sa okolnih brda. Odsečeni smo sa svih strana, iz pravca Beograda ka Kladovu, kao i iz pravca Negotina i Zaječara. Imamo problem u jednomo selu gde su pumpe za vodu stale. Obavestili smo republički Štab za vanredne situacije i očekujemo da nam stigne pomoć. Trenutno imamo informaciju da su jedna žena i dete zarobljeni na drugom spratu jedne kuće", kaže Arežina.

Opština Kladovo danas je zbog obilnih padavina i klizišta praktično odsječena od svijeta i dvadesetak ljudi kod mjesta Podvrška čeka na evakuaciju helikopterom.

Na području Kladova i ostalih opština ugroženih padavinama - u Majdanpeku i Negotinu nema žrtava i ugroženih, a zbog obilnih kiša proglašena je vanredna situacija, izjavio je danas načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić.

"Najteže je u opštini Kladovo, koja je praktično odsečena od sveta, jer je usred velikih količina padavina došlo do pomeranja čitavih brda i saobraćaj je potpuno u prekidu", rekao je Marić.

On je naveo i da u mjestu Podvrška u blizini Kladova ima "dvadesetak onih koji čekaju evakuaciju" dodavši da će oni "čim se steknu uslovi, biti evakuisani helikopterom".

"Nema žrtava i ugroženih ljudi", rekao je Marić dodavši da "moraju da se stvore uslovi da mehanizacija počne da radi i da se uspostave putni pravci i normalizuje saobraćaj".

Prema njegovim riječima, kada će do toga doći sada nije poznato, "jer prognoza nije dobra za noćas, tako da se prestanak padavina može očekivati tek sutra".