<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U porastu govor mržnje na internet portalima

Istraživanja pokazuju da je posljednjih godina u BiH korištenje govora mržnje na internet portalima u porastu, izjavio je danas portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi, ističući da je potreban odlučan i zajednički napor u borbi protiv ove pojave.

15. septembar 2014, 12:00

"Govor mržnje je u demokratskom društvu neprihvatljiv. Ovo je jedan od problema koje treba rješavati širom Evrope, pa tako i u BiH. U zemlji sa multikulturalnim stanovništvom, kao što je BiH, gdje su razumijevanje i saradnja važni u svakom procesu, ima još više razloga da se govor mržnje javno odbaci", naglasio je Mekgafi.

Iz Delegacije EU u BiH je saopšteno da EU u BiH pozdravlja kampanju "Stop! Govor mržnje!" koju je organizovao Savjet za štampu u BiH, a čiji je

cilj da se pozabavi problemom govora mržnje, diskriminatorske i huškačke retorike u komentarima posjetilaca internet portala.

Savjet za štampu u BiH je samoregulaciono tijelo za štampane i onlajn medije i uoči opštih izbora 12. oktobra provodi kampanju pod nazivom "Stop! Govor mržnje!"