<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN o epidemiji ebole

Zdravstvena kriza

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u četvrtak hitnu sjednicu posvećenu epidemiji ebole na zapadu Afrike, izjavila je u ponedjeljak američka ambasadorica pri UN-u Samantha Power.

16. septembar 2014, 12:00

 "Ne moram vam govoriti kako su rijetke sjednice Vijeća sigurnosti o zdravstvenim krizama, ali u ovome trenutku važno je da članice vijeća rasprave o epidemiji", rekla je Power.

Vijeće će "razgovarati o koordiniranom odgovoru međunarodne zajednice" na epidemiju i tražiti pomoć zemalja članica, dodala je Power.

Sjednica u četvrtak bit će otvorena za predstavnike najpogođenijih zemalja (Liberija, Sijera Leona i Gvineja), a na njoj će sudjelovati i glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon, glavna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan i UN-ov koordinator za ebolu David Nabarro.

Po diplomatima, ministarski sastanak o eboli trebao bi se održati 25. septembra, na marginama Opće skupštine UN-a.

Broj novih slučajeva ebole u zapadnoj Africi povećava se brže nego što ih nadležne službe mogu kontrolisati, saopštila je u petak WHO, ponovivši poziv zdravstvenim radnicima u cijelom svijetu da dođu u to područje i pomognu.

Po podacima od petka, broj mrtvih prešao je 2.400, od ukupno 4.794 oboljela pa je glavna direktorica WHO-a na konferenciji za novinare rekla da opseg zaraze - osobito u najpogođenijim zemljama - zahtijeva sveobuhvatan odgovor.

WHO je ranije upozorio da bi do zauzdavanja širenja epidemije moglo biti i 20.000 oboljelih.