<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lider Muslimanskog bratstva Mohamed Badie osuđen na doživotni zatvor

Egipat

Egipatski sud je na doživotnu zatvorsku kaznu osudio vrhovnog lidera Muslimanskog bratstva (Ihvan) Mohameda Bediea i još 14 njegovih saradnika, prenosi Anadolu Agency (AA).

16. septembar 2014, 12:00

 Sud u Kairu je izrekao kazne doživotnog zatvora lideru Ihvana Bedieu i još 14 članova te organizacije, protiv koje se vodi veliki broj sudskih procesa, a aktuelna vlast je ranije zabranila sve aktivnosti te organizacije.

- Pripreme protesta u toku

Dok se milioni egipatskih učenika i studenata spremaju za početak nove akademske godine, grupe studenata protivnika prošlogodišnjeg vojnog udara javljaju da se spremaju za velike protestne pokrete.

Jedan od vođa tih studenata Ahmed al-Bakari je za AA kazao da će protesti protiv aktuelne vlasti početi zajedno s akademskom godinom koja počinje 11. oktobra.

"Početkom školske godine, u zemlji će početi i veliki revolucionarni val mirnih protesta protiv vojnog udara", poručio je Bakari.

I glasnogovornik Unije studenata protiv vojnog udara Ibrahim Jamal poručio je da se spremaju do sada neviđeni protesti i da ih neće spriječiti vlast, koja je prolongirala početak školske godine i koja želi da "univerzitete pretvori u vojne kasarne".

S druge strane, egipatske vlasti tvrde da su poduzete sve mjere kako bi školska godina počela bez problema i nasilnih protesta.

Podjećamo, u Egiptu je u julu prošle godine izveden vojni udar, a univerziteti su bili poprište masovnih protesta protiv svrgavanja prvog demokratski izabranog predsjednika zemlje Mohameda Morsija.