<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ne želimo otvarati frontu protiv džihadista koji se regrutuju u BiH i Beču

Hrvatska o likvidaciji Hainesa

Hrvatska vlada osuđuje ubistvo Davida Hainesa, ali ne želi državu ‘staviti pred ciljnik ISIL-a’, piše Jutarnji list.

16. septembar 2014, 12:00

“Pa naravno da osuđujemo brutalnost. Ali ovo zaista nije šala i pitanje je naše nacionalne sigurnosti da se ne stavljamo pred ciljnik ISIL-a”, glasio je prilično rezervisan komentar predstavnika hrvatske diplomatije na pitanje zašto vlada ili netko od ministarstava nisu reagovali na dekapitaciju Davida Hainesa, hrvatskog zeta kojeg su brutalno likvidirali pripadnici Islamske države.

Iako je britanski državljanin, Haines je bio snažno povezan s Hrvatskom - nekoliko godina je živio u Sisku, a oženio je Draganu Prodanović s kojom ima dijete.

Ali u hrvatskm državnom vrhu prevladala je procjena kako treba izbjeći otvaranje sukoba s ISIL-om, ma koliko se radi o groznom zločinu.

Dodatne komplikacije

“Ne bismo htjeli dodatno otežati situaciju”, komentirao je i sagovornik blizak državnom vrhu i dodao: “A sve se može sažeti u dva razloga: prvi, David Haines nije bio hrvatski državljanin, i drugi, ovo je izrazito opasna situacija, tako da nije potrebno otvarati frontu protiv ekstremista iz Islamske države, koji, po svemu sudeći, svoje ljude imaju i u blizini Hrvatske.”

Beč i Bosna

Izvor Jutarnjeg lista aludirao je na BiH, kao i Beč, gdje navodno, Islamska država ima regrutni centar. O ovom problemu hrvatski dužnosnici razgovarali su i prije desetak dana na velikom zasjedanju NATO saveza u Walesu, tako da šutnja hrvatskih vlasti vjerovatno ne predstavlja iznenađenje za savezničke države.

No, činjenica je kako su u svijetu zabilježene brojne reakcije u slučaju Davida Hainesa (44), britanskog državljanina oženjenog Hrvaticom i s prebivalištem u Sisku, kojega su ubili ekstremisti.