<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rasprave o referendumu u Škotskoj duboko zadiru i u sport

Odcjepljenje od Britanije

Škotska se uveliko sprema za referendum o nezavisnosti, odnosno odcjepljenje od Velike Britanije, koji će se održati za tri dana, a još jedna u nizu nejasnoća u slučaju da referendum rezultira odvajanjem Škotske od Ujedinjenig Kraljvstva je budućnost sporta i sportista u toj zemlji, piše Anadolu Agency (AA).

16. septembar 2014, 12:00

 Narod Škotske će u četvrtak, 18. septembra glasati na referendumu o nezavisnosti zemlje, a u slučaju da većina bude za nezavisnost, prvi ispit za sport u toj zemlji će biti orgaizacija učešća na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. godine.

Na prethodnoj Olimpijadi u Londonu prije dvije godine, pod zastavom Velike Britanije nastupalo je ukupno 55 sportista iz Škotske, a trenutno se vode rasprave da li će škotski sportisti na narednoj Olimpijadi moći da brane nacionalne boje svoje domovine.

Ukoliko Škotska referendumom izabere samostalnu budućnost van Ukedinjenog Kraljevstva, pregovori sa vlastima V. Britanije će biti nastavljeni do marta 2016. godine. S obzirom da će Olimpijada u Brazilu biti održana u augustu te godine, sportska elita Škotske zabrinuta je da će to biti kratak period za osnivanje samostalnih olimpijskih i paraolimpijskih komiteta Škotske.

Podsjetimo da su na Olimpijadi u Londonu 2012. godine, sportisti Velike Britanije osvojili ukupno 65 medalja, a među njima je bilo i 13 sportista iz Škotske. Sportisti iz Škotske će, ukoliko ona proglasi nezavisnost, imati nekoliko opcija za nastup na narednoj Olimpijadi u Brazilu.

Oni će, naime, moći da i dalje nastupaju za Veliku Britaniju ili da se bore za nezavisnu Škotsku. U slučaju da Škotska ne stigne da organizira olimpijski komitet, ti sportisti će moći da nastupaju pod zastavom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Posljednja i najnepoželjnija opcija je da ne nastupaju na Olimpijadi do uspostave škotskog nacionalnog komiteta.

Zamjenik predsjednika MOK-a Craig Reedie, inače Škot, tvrdi da bi Škotska prvo morala postati člnica Ujedinjenih nacija kako bi nastupila na Olimpijadi u Brazilu. On smatra da je realan cilj da se nezavisna Škotska pojavi tek na Olimpijadi u Kini 2020. godine.

Odcjepljenje bi malo dvojake uticaje na sport na otoku

Analitičati i sportski eksperti tvrde da bi odcjepljenje Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva imalo negativan uticaj na sport u Škotskoj, ali i na sport Velike Britanije. Škotski sportisti će ostati bez velikog broja sportskih kompleksa koje koriste širom Britanije, a s druge strane, Velika Britanija će biti znatno oslabljena bez škotskih atleta u svom dresu.

Lider Škotske nacionalne partije (SNP) i lider separatista Alex Salmond tvrdi da će reprezentacije nezavisne škotske igrati važnu rolu na svim međunarodnim sportskim smotrama. On je kazao da će njegova vlada raditi na izdvajanju 350 miliona funti za sport u narednom periodu jednoipogodišnjih pregovora sa Velikom Britanijom.

Ministrica sporta u škotskoj regionalnoj vladi Shona Robison je kazala da će tranzicijski proces u sportu biti mekan i naglasila da će uspostava posebnog poreskog sistema biti od ključne važnosti za ulaganja u sport.

Sportska elita još ne otkriva boje svojih zastava

U okviru rasprava o škotskom referendumu često se pominju imena istaknutih škotskih sportista, poput tenisera Andy Murraya i bicikliste Chrisa Hoya, ali oni se oprezno odnose prema referendumu i za sada nisu dali nikakve direktne komentare o tom pitanju.

Murrey, koji je za Veliku Britaniju na prethodnoj Olimpijadi u Londonu osvojio zlato u singlu i srebro u doublu, te prošle godine osvojio i Grand Slam u Wimbledonu, za sada izbjegava da komentira referendum.

Britanski mediji su nekoliko puta objavili da Murrey navodno želi da nastupa pod zastavom nezavisne Škotske, ali on insistira da ga se ne upliće u te rasprave. Podsjećamo da je tokom finalnog meča na Wimbledonu proše godine u svečanoj kraljevskoj loži bio i Salmound i da je razvio zastavu Škotske, ali Murrey je i tada kazao da ne želi da se upliće u te političke rasprave o budučnosti Škotske.

"Ponosan sam na to što sam Škot, ali ponosan sam i na to što sam Britanac. To nisu suprotstavljene kategorije“, kazao je Murrey u nedavnom intervjuu za list Times.

Slavni biciklista Chris Hoy je još jedan sportista iz škotske elite koji ne želi otkrivati svoj lični stav o referendumu. On je u svojoj karijeri bio šest puta zlatni na Olimpijadi i britanska kraljica Elizabetha II ga je odlikovala viteškom titulom "Sir“.

Tridesetosmogodišnji lord Hoy je rođen u Edinburghu, a poput brojnih škotskih sportista živi i radi u Engleskoj. Neizvjesno je gdje i pod kojom zastavom će nastaviti karijeru ukoliko Škotska proglasi nezavisnost.

Škotski fudbal nastavlja tamo gdje i jeste

Škotska je odveć članica organizacija FIFA i UEFA, tako da fudbal u Škotskoj neće imati nekih većih posljedica bez obzira na ishod predstojećeg referenduma.

Fudbalska reprezentacija Škotske je nastupala na osam svjetskih prvenstava, a posljednji put su igrali na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine. Škoti su nastupili i na dva Evropska prvenstva, a na EURO-u u Švedskoj 1992. godine su izborili i plasman u četvrtfinale.

Iako referendum neće imati većih reperkusija direktno na fudbal u Škotskoj, rasprave o nezavisnosti Škotske su podijelile i fudbalsku javnost u toj zemlji. Brojni istaknuti fudbalski radnici, poput Alexa Fergusona i Davida Moyesa, su se uključili u rasprave, a pomenuti dvojac glasno se protivi odcjepljenju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstve.

"Oko 800.000 škotskih sportista živi i radi u drugim dijelovima Velike Britanije, baš kao što je slučaj i samnom. Niko od nas se tamo ne osjeća strancem“, kazao je Ferguson, slvani trener Manchester Uniteda koji nosi i titulu "Sir“.

Još 16 fudbalskih radnika, među kojima i trener Moyes i slavna Liverpoolova legenda Alan Hansen, su se izjasnili da se protive odcjepljenju Škotske.

Škotska fudbalska liga već godinama je neovisna i klubovi Škotske nastupaju u evropskim klubskim takmičenjima. Međutim, škotski velikani Celtic i Rengers već godinama sanjaju san da zaigraju u okviru engleske Premier lige, a nezavisnost Škotske bi značila i kraj tog neostvarenog sna.

Referendum o nezavisnosti Škotske će biti održan 18. septembra. Ukoliko se većina Škota izjasni za odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva, predstavnici Škotske i Velike Britanije će u narednih godinu i pol voditi pregovore o raspodjeli dobara i drugih detalja, a Škotska će zvanično svoju nezavisnost proglasiti 24. marta 2016. godine.