<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska u borbi sa poplavama-Opšta opasnost u osam opština!

Vrh vodnog vala rijeke Save stigao je u Sisak, a vodni val Kupe tek se očekuje.

16. septembar 2014, 12:00

VRH VODNOG vala rijeke Save stigao je u Sisak, a vodni val Kupe tek se očekuje. Poplavne vode ulaze u Odransko polje. Nasipi su se noćas podizali i održavali u Letovaniću i Žažini. Mjestimice je bilo istjecanja vode, ali stanje je pod kontrolom.

Sisak je još u opasnosti. Vodostaj Mure dosegnuo je rekordne granice u Međimurju i zbog opadanja vodostaja došlo je do spajanja s rijekom Dravom te su ugrožena područja Koprivničko-križevačke županije.

U Karlovačkoj županiji stanje se smiruje i saniraju se posljedice poplave. Nedostaje crpki za ispumpavanje vode iz kuća. Proglašena je elementarna nepogoda. Najkritičnije je u naseljima Logorište i Mostanje, do kojih se može jedino čamcima.

Poplavljene su i Plitvice. Donja jezera nacionalnog parka zatvorena su za posjet zbog vode koja je odnijela dio staze i potopila cijelu šetnicu.

Stanje oko poplava pratite na Indexu

10:00 Vodostaj Save kod Županje u 9 sati iznosio je 756 centimetara.

Otkazana je nastava u školama u osam općina u kojima je proglašeno opća opasnost.

9:15 Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obići će danas poplavom najugroženija mjesta Sisačko-moslavačke županije u pratnji generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića.

Ministar Jakovina obići će Lekenik, Letovanić, Grad Sisak i Grad Petrinju. Predviđeno je da će u Lekeniku i Letovaniću biti oko 11 sati, u Sisku oko 12, a u Petrinji oko 13 sati.

9:00 Podravina strahuje od rastuće Drave

Zbog rekordnog vodostaja rijeke Drave i opasnosti od izlijevanja rano jutros proglašena je opća opasnost u osam općina Koprivničko-križevačke županije uz Dravu - Legradu, Đelekovcu, Drnju, Goli, Molvama, Novom Virju, Podravskim Sesvetama i Ferdinandovcu.

Razina Drave u 8 sati ujutro iznosila je na mjernoj jedinici u Botovu čak 576 centimetara, samo šest manje od razine koja je uzrokovala velike poplave u Podravini 1972. godine.

Međutim, mještani i mjerodavni ne strahuju samo od dizanja razine Drave zbog reguliranog propuštanja vode na hidrocentrali Donja Dubrava, već i zbog vodenog vala Mure dugačkog po procjenama čak 13 kilometara, koji se spaja s Dravom i koji se iza 9 sati očekuje u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Angažirane su sve mjerodavne službe te brojni mještani, a u jutarnjim satima stigla je i prva mehanizacija poduzeća Bistre Đurđevac, koju su angažirale Hrvatske vode nakon što je oko ponoći u Drnju održan krizni stožer.

Zbog vode na cesti između mjesta Botovo i Šoderica promet se preusmjerava od Koprivnice prema Mađarskoj na relaciji Drnje-Torčec-Šoderica-Gola te od Mađarske prema Koprivnici na relaciji Gola-Šoderica-Đelekovec-Koprivnica.

Nakon što je jučer poslijepodne zbog nadiruće Drave evakuirano 80-ak stanovnika romskog naselja Autoput kod Drnja, u noćnim je satima policija evakuirala i mještane naselja Tori u susjednom selu Sigetec, njih 70-ak. Većina ih je smještena u mjesnoj školi u Drnju.

Izvanredne mjere na Dravi

Vrh vodnog vala Save je u Sisku, vodostaj u Crncu je 776 cm, ali vodostaj Kupe 30-tak kilometara uzvodno još uvijek raste, izjavio je za Hrvatski radio rukovoditelj centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Rijeka Mura dosegla je vrhunac i spojila se s Dravom tako da je Botovo u Koprivničko križevačkoj županiji  ugroženo od spojene Mure i Drave. I tamo se očekuje premašivanje rekordnog vodostaja Drave iz 1972. i uspostavljene su mjere izvanrednog stanja, kazao je Đuroković.

Zbog izlijevanja Drave iz korita zatvorena je državna cesta D41 prema mađarskoj granici kod naselja Drnje-Botovo. Promet teče obilazno preko Šoderice i Đelekovca. Posljednji put Drava se izlila prije četrdesetak godina. Stanovnici romskoga naselja Drnje evakuirani su i smješteni u sportsku

Sirene probudile mještane Goričana i Donje Dubrave

U Goričanu su se tijekom noći ubrzano gradili zečji nasipi uz rijeku Muru i potok Trnavu. Na nekoliko mjesta voda se počela lagano prelijevati, no nasip nije puknuo. Oko ponoći počeo je kroz Goričan prolaziti najveći val u povijesti, javlja emeđimurje.

Oko 450 vatrogasaca i mještana punili su vreće s pijeskom i povisuju zečje nasipe. Najkritičnije je bilo kod Črnog mosta, gdje se nasip počeo podizati u ponedjeljak oko 11 sati. Kroz Goričan prolazi vodeni val koji je krenuo iz Murskog Središća, gdje je izmjereno rekordnih 535 centimetara rijeke Mure.

Nakon što su oko 20 sati stigle umirujuće informacije da je najgore prošlo, oko 22.30 sati začule su se vatrogasne sirene. Mještani su oko 23 sata javili da su iscrpljeni jer se vreće nose na velike udaljenosti, te da im treba pomoć.

"Digli smo vatrogasne ekipe iz gornjeg Međimurja koje su došle u pomoć i dodatnu mehanizaciju. Ljudi, pijeska i vreća ima dovoljno. Na tom području nema kuća u blizini, pa se ne očekuju štete", kazao je župan Matija Posavec. Naručio je još tisuću dodatnih vreća pijeska. "Sve je pod kontrolom", izjavio je u 0.45 sati.

Sirene su oko 1 sat ujutro probudile i mještane Donje Dubrave. Tri kilometara uzvodno od ušća Mure u Dravu do mogućeg izlijevanja vode preostalo je još dvadesetak centimetara te su morali promptno reagirati, skupiti ljude i krenuti u izgradnju zečjeg nasipa.

Načelnik Dražen Miser ipak napominje da mjesta za paniku nema.

Mura u opadanju

Pred jučerašnju večer vodostaj rijeke Mure je bio u opadanju. U 20 sati vodostaj je iznosio 516 centimetara, ali s tendencijom opadanja. U Murskom Središću u 8 sati vodostaj iznosi 455 centimetara, a i u Goričanu je pao ispod 500 centimetara.

Međimurski župan Matija Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović kazali su kako je opasnost za Mursko Središće minula i da su ljudi na obrani učinili sve što su mogli te je zahvaljujući takvim naporima stanje uglavnom normalizirano.



Izvor : Index.hr