Prodaja i korišćenje marihuane u medicinske svrhe do sada je dozvoljena u 23 države u SAD. „Medicinsku” marihuanu prva je legalizovala Kalifornija – 1996. U januaru ove godine Ministarstvo zdravlja Francuske dozvolilo je upotrebu lijeka sativeksa (nabiksimolsa), koji sadrži kanabis i namijenjen je oboljelima od multiple skleroze, da im ublaži grčeve, bolove i olakša spavanje. U našoj zemlji ovaj lijek nije dozvoljen, kao ni legalna upotreba marihuane u medicinske svrhe. 

Naučni savjetnik, dr medicinskih nauka Snežana Bošnjak, specijalista kliničke farmakologije, suportivne onkologije i palijativnog zbrinjavanja, iz Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije smatra da glavna poruka vezana za medicinsku primjenu marihuane u ovom času treba da bude da ona ne liječi malignu bolest. 

– Još se istražuje da li marihuana otklanjanja simptome maligne bolesti i neka neželjena dejstava hemioterapije, kao što su mučnina i povraćanje. To su dvije oblasti u kojima je ona možda najbolje istražena. Nema dokaza da se marihuana bolje podnosi od lijekova koji se već koriste za liječenje bola odnosno za sprječavanje mučnine i povraćanja – kaže za „Politiku” dr Bošnjak. 

Ona navodi da ljekare brinu neželjena dejstva marihuane na kardiovaskularni sistem, organe za disanje i centralni nervni sistem. 

– Efikasnost marihuane je skromna i ona ne može da zamijeni lijekove protiv bola koje dajemo pacijentima. Ona može da se doda pacijentima, koji uprkos optimalnoj terapiji, i dalje imaju bolove, ali od 10 pacijenata tek kod jednog dobijamo klinički značajni rezultat, odnosno otklonjen bol. Od 10 oboljelih koje liječite marihuanom tek jedan će imati željeno dejstvo, a svi će imati neželjena – dodaje dr Bošnjak, ekspert za terapiju bola.

Na primjedbu da i lijekovi protiv raka takođe izazivaju različita neželjena dejstva, dr Bošnjak odgovara da je to tačno, ali da su ona poznata ljekarima tako da mogu i da ih spriječe. 

– Neželjena dejstva marihuane su halucinacije, euforije, eventualna oštećenja bubrega i jetre, a to dokazani lijekovi ne izazivaju kada ih koristimo pravilno. Razumijem široki pokret u Americi, jer medicinsko korišćenje marihuane ima svoju primjenu, ali samo u jako dobro odabranim, onkološkim slučajevima, na primjer kod onih pacijenata kod kojih i uz optimalnu primjenu najboljih analgetika, bol ne prestaje – kaže dr Bošnjak. 

Ona dodaje da je bila u Kaliforniji i da je školuju Amerikanci, ali njena poruka je da nema dokaza da marihuana može da zamijeni postojeće lijekove protiv bola ili one koji se koriste za mučninu i povraćanje izazvane citostaticima. 

Kada imamo pacijente kod kojih je rak tako daleko odmakao i kada porodica smatra da oboljeli „više nema šta da izgubi”, a želi da mu se daje marihuana, treba li mu izaći u susret? 

– Ne volim takav stav, jer mislim da i pacijent u odmaklom stadijumu ima šta da izgubi. Sa takvim bolesnicima radim 20 godina. Oni sa odmaklim rakom su najranjiviji, iscrpljeni i bolešću i liječenjem. Njima ću dati samo lijekove koji su ušli u zvanične medicinske preporuke za liječenje, bile one američke, britanske ili naše. Ne želimo da nam oni budu prostor za avanturizam, za lijekove za koje nemamo dovoljno dokaza da su djelotvorni – kaže dr Bošnjak i dodaje da njen stav nije krut već maksimalno odgovoran. 

Neurolozi koji se bave liječenjem oboljelih od multiple skleroze, specijalisti su koji najčešće imaju pacijente koji tegobe ublažavaju pušenjem marihuane. Oni su za naš list objasnili da treba napraviti jasnu razliku između marihuane i preparata koji sadrže sastojke marihuane i koji se koristi samo u kasnijim fazama bolesti, kada pacijenti imaju problem sa zategnutošću mišića, koja ih ograničava u hodanju i izaziva veoma jake bolove koje ponekad mogu da ublaže lijekovima, a nekada pomaže samo ovaj preparat. Ovaj lijek je za naše pacijente preskup (3.100 evra za godinu dana), a i nije registrovan. Oko pet odsto pacijenta priznaje da koristi marihuanu, ali je taj broj sigurno i veći. 

– Problem sa marihuanom nastaje zbog sve većeg i nekontrolisanog uzimanja. Suština je da se oboljelima od multiple skleroze ona može davati samo u kasnim fazama bolesti, jer se sa ovom dijagnozom živi decenijama. Kod oboljelih od raka, sa marihuanom koju uzimaju u medicinske svrhe živjeće se šest ili osam mjeseci – stav je načelnika Odjeljenja za multiplu sklerozu u Kliničkom centru Vojvodine, neurologa, profesora dr Čongora Nađa.