<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Policija čuva tajanstvenu grobnicu

Tajanstvena grobnica u Amfipolisu na sjeveru Grčke u kojoj je možda sahranjen i Aleksandar Veliki privukla je za nekoliko dana stotine turista. Policija blokirala prilaz, a arheolozi brinu da se grobnica ne ošteti.

16. septembar 2014, 12:00

 „Želim da budem prisutan kada dođe taj veliki trenutak, kada nam saopšte da li je kralj tu sahranjen“, rekao je jedan Grk. 

Mediji u Grčkoj nagađaju da je možda riječ o grobnici članova porodice Aleksandra Velikog ili njegovog admirala Nearha, a oduševljeni žitelji ovog regiona spekulišu da je u njoj sahranjen i sam Aleksandar.

Policija je blokirala 4,5 metara širok prilaz oko 500 metara dugom kružnom zemljanom nasipu oko nadgrobne humke, na čijem se ulazu nalaze dvije sfinge teške oko 1,5 tona. Kamioni su uklonili tone i tone zemlje, a arheolozi su najviše brinuli da se zbog ubrzanih radova ne uruši tavanica grobnice.

U prostoriji visokoj 6,5 metara, koja liči na predvorje glavne prostorije, nađene su dvije mermerne skulpture ženskih figura i velika, obojena mermerna ploča. Ženske figurine visoke 60 centimetara nalaze se na zidu koji vodi u još neistraženu glavnu prostoriju. U mermernoj ploči, dugoj 4,2 metra i širokoj jedan metar, koja je obojena tamnocrvenom i žutom bojom, urezani su geometrijski oblici.

Stručnjaci vjeruju da se skulptura lava, visoka pet metara, koja je ranije otkrivena u blizini, nekada nalazila na vrhu grobnice. 

Grobnica potiče iz vremena između 325. godine p.n.e. i 300. godine p.n.e. Stručnjaci su, međutim, isključili mogućnost da je grobnica bila Aleksandrova - vjeruje se da je on posle smrti u Vavilonu (današnji Irak) 323. godine p.n.e., sahranjen u Egiptu. Tragovi groba gube se, međutim, još u kasnom antičkom periodu, a u proteklih nekoliko decenija istraživači i arheolozi su tvrdili da su ga našli u egipatskoj oazi Siva, u Aleksandriji, ali i u Uzbekistanu, pa čak i sjevernoj Australiji.