<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Turska je jedan od najvećih izvora boraca ISIL-a

New York Times

Turska je jedan od najznačajnijih izvora regrutiranja stranih boraca za ekstremističku grupu Islamska država (IS), piše danas New York Times pozivajući se na navode turskih zvaničnika i medija.

16. septembar 2014, 12:00

 Do sada se oko hiljadu Turaka pridružilo Islamskoj državi.

Kao razlozi za regrutiranje, navodi se da IS ima uspješan ideološki pristup nezadovoljnim mladim Turcima, kao i novac koji se borcima isplaćuje. 

Prema podacima koje je prošle nedjelje iznijela američka CIA, Islamska država broji između 20.000 i 31.500 boraca u Iraku i Siriji. 

Turski borci u Islamskoj državi kažu da se više identifikuju s ekstremim oblikom islama koji praktikuje IS nego s turskom vladajućom strankom koja ima korjene u umjerenijoj formi islama. 

List navodi primjer Kana, turskog momka (27) koji je iz Ankare otišao u Siriju zajedno s desetak prijatelja i priključio se borcima IS-e s kojima je prošao 15-dnevnu obuku u kampu u sirijskom gradu Raka koji se smatra štabom Islamske države. 

Nakon toga je poslat u borbenu jedinicu.

Ubio je, kako kaže, dvojicu ljudi i učestvovao u jednom javnom pogubljenju. Ali tek pošto je jednog čovjeka živog sahranio, rečeno mu je da je postao potpuni borac Islamske države, navodi američki list. 

Turska, članica NATO-a koja dijeli dugu granicu i sa Sirijom i sa Irakom, jedna je od glavnih saveznica Washingtona u regionu, ali je do sada izbjegavala da se uključi u novu vojnu kampanju protiv džihadista.