<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bevanda s delegacijom MMF-a: Dogovori s ciljem isplate devete tranše od oko 133 miliona KM

Šef Misije MMF-a Van Rooden je izrazio zadovoljstvo suradnjom i uputio čestitke za profesionalan odnos prema obvezama, naročito nakon katastrofalnih poplava. On je rekao da postoje naznake oporavka ekonomije i istaknuo da je porasla naplata poreznih prihoda te da je povećan obim industrijske proizvodnje, zbog čega je moguće u ovoj godini očekivati pozitivan ekonomski rast.

16. septembar 2014, 12:00

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas je u Sarajevu s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio šef Misije Ron van Rooden, razgovarao o provedbi programa i strukturalnim reformama u okviru osmog pregleda standby-aranžmana koji prethodi odluci Odbora MMF-a o isplati devete tranše u iznosu od oko 133 milijuna KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Bevanda se zahvalio Misiji MMF-a na brzom reagiranju i pomoći koju su pružili u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH.

Predsjedatelj Bevanda je upoznao izaslanstvo MMF-a da je Vijeće ministara BiH odmah donijelo izmjene i dopune Zakona o budžetu institucija BiH kojima je omogućeno da se sredstva u iznosu od 10 milijuna KM, prikupljena budžetskim uštedama i doprinosom zaposlenika koji su dali prilog za unesrećene, transferiraju entitetskim vladama.

Naglasio je da je nezadovoljan dinamikom distribucije ove pomoći ugroženom stanovništvu BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Čelnik Vijeća ministara BiH informirao je predstavnike MMF-a o ispunjavanju ciljeva iz platforme iznesene u pismu namjere od 11. septembra 2012. godine i u dopunskim pismima namjere koja su dogovorena do 13. juna 2014. godine.

Šef Misije MMF-a Van Rooden je izrazio zadovoljstvo suradnjom i uputio čestitke za profesionalan odnos prema obvezama, naročito nakon katastrofalnih poplava.

On je rekao da postoje naznake oporavka ekonomije i istaknuo da je porasla naplata poreznih prihoda te da je povećan obim industrijske proizvodnje, zbog čega je moguće u ovoj godini očekivati pozitivan ekonomski rast.

Sugovornici su se suglasili da i u narednom periodu treba nastaviti rad na strukturalnim reformama i na ostvarenju fiskalnih ciljeva.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atojan.