<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Britanski političari obećavaju veće ovlasti Škotskoj ukoliko ostane dio Kraljevstva

Referendum o nezavisnosti

Dva dana uoči održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske lideri tri najjače političke partije u britanskom parlamentu su obećali da će škotskim vlastima dati mnogo veće ovlasti, ukoliko narod te zemlje glasa protiv nezavisnosti i otcjepljenja zemlje od Ujedinjenog kraljevstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

16. septembar 2014, 12:00

 Škotski list "Daily Record" je na naslovnici današnjeg izdanja objavio dokument od tri dijela koji su potpisali britanski premijer David Cameron, njegov zamjenik Nick Clegg i lider najjače opozicione Laburističke partije Ed Milibrand.

U prvom dijelu dokumenta se navodi da će škotski parlament dobiti mnogo više ovlasti ako referendum rezultira ostankom Škotske u Kranjevstvu. U drugom dijelu se pod istim uvjetom obećava da će britanske vlasti osigurati ravnopravan pristup svim resursima, dok se u trećem dijelu navodi da će škotske vlasti imati pravo da odluče o reformama u oblasti zdravstva.

I bivši britanski premijer porijeklom iz Škotske Gordon Brown je pozvao sunarodnjake da glasaju "protiv" na predstojećem referendumu i istakao da će parlament Škotske dobiti nove ovlasti i više autonomije.

S druge strane, Nacionalna partija Škotske (SNP), koja predvodi kampanju za nezavisnost zemlje, tvrdi da je jedini način da škotske vlasti dobiju autonomiju "da" na referendumu.

Škotski parlament osnovan je 1999. godine odlukom u mandatu bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i od tada ima velike ovlasti u kreiranju nacionalne politike u oblasti obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, umjetnosti... Ovaj parlament nema ovlasti u sektorima vanjske politike, odbrane, migracija, energetike i slično. Poreski sistem je također u nadležnosti britanskog parlamenta.

Posljednje ankete pokazuju blagu prednost protivnika otcjepljenja Škotske, ali polovica Škota, skoro dva miliona njih, se izjasnila kao neodlučna.

Britanski premijer Cameron je na sinoćnjem mitingu u Aberdeenu pozvao narod Škotske da ne napuštaju "zajedničku porodicu" i obećao da će u tom slučaju škotske pokrajinske vlasti dobiti do sada neviđene ovlasti.

"Razdvojite politička pitanja od otcjepljenja. Mi želimo da vi ostanete u Velikoj Britaniji. Želimo to svim svojim bićem", poručio je Cameron.

Referendum o nezavisnosti Škotske bit će održan 18. septembra. Ukoliko se većina Škota izjasni za odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva, predstavnici Škotske i Velike Britanije će u narednih godinu i pol voditi pregovore o raspodjeli dobara i drugih detalja, a Škotska će zvanično svoju nezavisnost proglasiti 24. marta 2016. godine.