<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lejla Khattab: Vrijeme je da žene pokažu šta mogu učiniti da nam u BiH svima bude bolje

“Podaci o zastupljenosti žena u politici su poražavajući, a problem je i to što žene često i same prihvataju stereotipno i tradicionalno poimanje svoje uloge u društvu”, kaže u intrevjuu za portal BUKA Lejla Khattab.

17. septembar 2014, 12:00

O ženama u politici, njihovom angažmanu, o tome kako je biti političarka u BiH i sličnim temama razgovarali smo sa Lejlom Khattab iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kakav je, po Vašem mišljenju, položaj žena u našem društvu?

Ravnopravan položaj žena u svim segmentima društva u BiH i učešće u svim oblastima društvenog života formalno je omogućeno različitim zakonima i javnim politikama. Međutim, situacija u praksi je drukčija jer se propisi ne provode i predstavljaju samo “mrtvo slovo” na papiru. U našoj državi zastupljena su tradicionalna uvjerenja, nametnuta patrijarhalnim naslijeđem, koja muškarca smatraju boljim i jačim, a ženu stavljaju u položaj majke, supruge i nužno domaćice. Mi, žene u politici, pokušavamo ukinuti ovaj stereotip.

Koji su Vaši motivi za bavljenje politikom? Šta želite postići svojim angažmanom?

Svi znamo u kakvoj se situaciji nalazi BiH i zato želim dati doprinos borbi za bolju budućnost svih njenih naroda i građana u sigurnoj zemlji, u kojoj neće vladati kriminal i korupcija. Također, želim pokazati da su žene uporne, odgovorne, fleksibilne i organizovane, te spremne da se uhvate u koštac s problemima i ne odustanu dok ih ne riješe. Vrijeme je da žene pokažu šta mogu učiniti da nam u BiH svima bude bolje. Želim promijeniti sliku društva gdje žene, iako čine većinu stanovništva, i dalje spadaju u marginalizirane grupe kada je riječ o svim društvenim procesima, počevši od politike, medijske zastupljenosti, preko edukacije, kulture, sporta.

Kako biste ocijenili politički angažman žena kod nas? Jesu li žene dovoljno aktivne u politici (unutar stranaka, kroz građanski aktivizam, kao glasačice)?

O tome najbolje govori podatak da se BiH nalazi  na 170. mjestu na svjetskom nivou po učešću žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Podaci o zastupljenosti žena u politici su poražavajući, a problem je i to što žene često i same prihvataju stereotipno i tradicionalno poimanje svoje uloge u društvu. U prilog tome govori činjenica da žene rijetko glasaju za žene.

Imamo li dovoljno žena na bitnim, odlučujućim  pozicijama?

Žene su u politici zastupljene samo 17 posto. U tročlanom Predsjedništvu BiH nikada nije bila žena, a nijedna se ne nalazi ni na čelu neke političke stranke. Nisu u rukovodstvima parlamenata na državnom i entitetskom nivou, a samo jedna vlada ima premijerku. U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, od ukupno 98 mjesta, manje od petine pripada ženama, a u Narodnoj skupštini RS-a situacija je malo bolja. Možemo zaključiti da broj žena u politici nije zadovoljavajući i da ih na bitnim pozicijama skoro nikako i nema. Ovo je poražavajuća činjenica za jedno društvo i za jednu državu.

Na koji način, po Vašem mišljenju, žene koje su trenutno na visokim pozicijama (premijerka RS-a, na ministarskim pozicijama, direktorice u lokalnim i republičkim institucijama),  doprinose politici, ali i boljem položaju žena uopće?

Odličan primjer odličnog rada žene u politici je Amra Babić, načelnica Općine Visoko, koja je uspjela suzbiti sve stereotipe. Ova pokrivena načelnica je tokom svog dosadašnjeg, dvogodišnjeg mandata pokazala kako se radom i zalaganjem, u kratkom vremenskom roku, mogu napraviti odlični rezultati. Svakako, smatram da žene na visokim pozicijama mogu i trebaju činiti mnogo više u afirmaciji ženskih politika i poboljšanju statusa žena.

Da li smatrate da veći politički angažman žena može doprinijeti društvenim promjenama i na koji način?

Naravno. Žene su senzitivnije za mnoge teme i  potrebe od značaja za žensku populaciju i bolje razumiju pitanja nasilja nad ženama u porodici, zdravlja, obrazovanja i ekonomskog osnaživanja žena. Također,  žene su realnije, manje su konfliktne i mnogo su racionalnije od muškaraca jer “hladne glave” donose prave odluke.

Na koji način se Vi nosite sa činjenicom da živimo u dominantno patrijarhalnom društvu i da se politika još uvijek smatra muškim poslom?

Patrijarhat ženama oduzima moć na mnogo načina, uvjeravajući ih da su inferiorne u odnosu na muškarce,  tražeći od njih da se konformiraju s određenim stereotipnim  tj. prikladnim  ponašanjem, niječući im kontrolu nad njihovim tijelima, životima i radom, ograničavajući im pristup resursima i ograničavajući im mogućnost da sudjeluju u donošenju odluka koje utječu na njihove živote. Muškarci su imali dovoljno vremena i prostora da poboljšaju situaciju u zemlji, kako političku, tako i ekonomsku, a sada treba ženama pružiti priliku da pokažu šta mogu i šta znaju. Žena svojom snagom i intuicijom može popraviti ozračje u BiH, a ne treba zanemariti ni činjenicu da je u svijetu sve više žena koje su liderke u svojim zemljama.

Činjenica je da su svi lideri političkih stranaka u BiH muškarci. Koliko to ostavlja prostora ženama za djelovanje u politici?

Ženama u politici zamjeram što nisu glasnije i jače, što ne traže da dobiju ono za što su sposobne. Njihova marginalizacija nije uvijek rezultat objektivnih okolnosti, ponekad žene same nisu spremne da se bore za svoje mjesto. Živimo u konzervativnom društvu,  gdje je muškarac neprikosnoven, posebno u politici, koja je, uslovno rečeno, muški posao i gdje se ženama teško nađe mjesto. Zato je potrebno da se borimo za bolje.

Koja žena Vam je uzor u politici?

Nemam uzor u politici jer smatram da uvijek moramo težiti ka višem i da je svako individua za sebe. Međutim, na neki način, divim se radu i politici Margaret Thatcher, koju su neki idealizirali, neki osporavali, ali niko ne može osporiti činjenicu da je pokazala više odlučnosti nego bilo koji drugi političar njene generacije.

Zašto treba glasati za žene?

Postoji milion i jedan razlog zašto glasati za ženu. Smatram da obrazovane, sposobne žene mogu pokazati da politička scena BiH nije predodređena samo za „muški svijet“ i iskreno se nadam da ćemo to našim glasovima i postići. Moja poruka bi bila da glasate za ženu jer su se muškarci već pokazali na djelu. Vrijeme je pružiti šansu ženama da pokažu šta znaju jer, očigledno, dosadašnje „muško“ znanje nije imalo velikog uspjeha u rješavanju najosnovnijih državnih problema. Kada glasamo za žene, biramo toleranciju, kompromis, ljubav, biramo odgovornost, upornost, socijalnu osjetljivost, nenasilje, sretnije djetinjstvo i bolju budućnost.

Tokom predizborne kampanje portal BUKA objavljuje serijal intervjua sa kandidatkinjama za ovogodišnje izbore u Bosni i Hercegovini, a kako bi našim čitaocima predstavili izbornu ponudu koja im se nudi.

Intervjue objavljujemo u integralnoj verziji, bez uređivačkih intervencija.

Ostale intervjue pogledajte u rubrici Ženska prava i Izbori u BiH.