<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tri ankete: Škoti za ostanak u VB

Edinburg

Dan uoči održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske, tri ankete danas daju prednost protivnicima nezavisnosti te autonomne oblasti Velike Britanije.

17. septembar 2014, 12:00

 Sva tri istraživanja imaju iste rezultate, protiv nezavisnosti Škotske je 52 odsto građana, a za 48 odsto. Ankete su sprovedene u petak, dan kada su oba tabora intenzivirali svoje napore da ubijede glasače.

Britanski premijer Dejvid Kameron, njegov zamjenik Nik Kleg i lider opozicije Ed Miliband obećali su juče veću autonomiju Škotima ako glasaju protiv nezavisnosti. 

Trojica lidera su to obećali u zajedničkoj svečanoj izjavi koja je objavljena na naslovnoj strani glavnog škotskog dnevnika Dejli rikord (Daliy Record) pod nazivom "Zakletva". 

U tekstu se navodi da će u slučaju odbacivanja nezavisnosti, pregovori o prebacivanju novih ovlašćenja na Edinburg početi već dan nakon refernduma. 

Škotski premijer i zagovornik nezavisnosti Aleks Salmond smatra da je reč o "praznoj ponudi u posljednjem trenutku". 

Uzbuđenje i dalje raste u Edinburgu gdje su došli predstavnici svjetskih medija kako bi izvijestili o eventualnom rođenju nove države i bolnom slabljenju jedne države, bivše svjetske imperije.