<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Revolucija u pisanju i čitanju knjiga - Facebook knjiga

Najčitaniji slovenski savremeni pisac Feri Lainšček svoj najnoviji roman "Strah za leptire u oluji" objavljuje na Facebooku tako da se na toj društvenoj mreži poglavlja u knjizi mogu čitati odmah nakon što su napisana.

17. septembar 2014, 12:00

Trenutno je za čitanje dostupno 35 poglavlja. Lainšček kaže da su se on i njegov urednik za tu modernu formu popularizacije knjige odlučili na temelju iskustava objave književnih djela u nastavcima u obliku podlistka (feljtona) u novinama, što je bila uhodana praksa u 20. stoljeću.

Radnja romana događa prije 40 godina, kad njegov glavni junak - Slovenac na odsluženju vojnog roka u jednoj beogradskoj kasarni - nepravedno završava u zatvoru.

Nastajanje djela na Facebooku prati više od dvije tisuće čitatelja koji objavljuju svoje komentare, a Lainšček tvrdi da mu ti komentari daju dodatne ideje za zaplet, čime dolazi do svojevrsne interakcije između autora i publike.

Roman "Strah za leptire" u književnom će obliku biti objavljen kroz dva mjeseca u izdanju izdavačke kuće "Beletrina". Zadnja trećina knjige postat će dostupna na Facebooku tek nakon što se pojavi i "papirnato" izdanje knjige.

Lainšček je najpopularniji i najčitaniji suvremeni slovenski književnik, ali i pjesnik i scenarist. Neki filmovi snimljeni po Lainščekovim djelima doživjeli su velik uspjeh. To se dogodilo i s romanom "Pijetlov doručak" pa je istoimeni film, u kojemu je epizodnu ulogu igrala i hrvatska pjevačica Severina Vučković, postao jedan od najgledanijih slovenskih filmova uopće.


Izvor: Index.hr