<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Izraelu pronađen spomenik stariji od piramida u Gizi

Ne dešava se da svaki dan naiđemo na spomenik koji je stariji od piramida u Gizi – posebno koji je ovoliko velik.

17. septembar 2014, 12:00

Stanovnici blizu grada Safed u Izraelu su godinama znali za postojanje ove strukture, a arheolozi su mislili da je u pitanju samo dio drevnog gradskog zida.
Međutim, stvari su se promijenile kada je student na doktorskim studijama iz Jerusalima, počeo sa iskopavanjem na toj lokaciji i shvatio da radi na drevnoj, istorijskoj lokaciji. 

Istraživači smatraju da je masivni kamen polumjesec izgrađen između 3.050 i 2.650 godine prije Hrista, a sama struktura je duga 150 metara. 

Naučnici procenjuju da je bilo potrebno između 35.000 i 50.000 radnih dana kako bi cijela struktura bila izgrađena, piše LiveScience

Arheolozi vjeruju da je spomenik služio za označavanje posjeda i uspostavljanje vlasti i prava nad prirodnim resursima ljudi koji su tamo živjeli u to doba, ali postoji još jedna teorija koja tvrdi da je struktura imala religijsku svrhu – s obizrom na oblik, ona je mogla biti povezana sa mesopotamskim bogom mjeseca Sinom, čiji je simbol bio polumjesec.