<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako Alfred Hičkok pomaže neurolozima da shvate komu

TORONTO

Grupa kanadskih neuro naučnika tvrdi da je pomoću sekvence iz američke kriminalističke televizijske serije "Alfred Hičkog vam predstavlja" uspjela da zabilježi svjesne reakcije pacijenata koji je već 16 godina u vegetativnom stanju.

18. septembar 2014, 12:00

 Istraživači sa Vestern Univerziteta objavili su rad o tehnici skeniranja mozga koja prati reakcije pacijenata na skraćenu verziju jedne od najpopularnijih i najnapetijih epizoda serije - "Beng! Mrtav si!" iz 1961.   

Pacijent je 34-godišnji Kanađanin koji je prije 16 godina zadobio povredu mozga i koji od tada ne daje nikakve znakove svijesti.

 Naučnici su uz pomoć magnetne rezonance snimali mozak pomenutog pacijenta, kao i nekoliko zdravih osoba dok su gledali kratak isječak iz Hičkokovog filma o petogodišnjem dječaku koji, pronašavši stričev pištolj napunjen mecima, vitla njime po ulici.

Studija, koja je objavljena u Analima američke akademije nauka (PNAS), pokazala je da su svi učesnici testa imali gotovo istovjetne moždane reakcije na film.

"Ono što smo videli je da je u mozgu pacijenta došlo do promjene u svim ključnim trenucima u filmu, na potpuno isti način kao i kod zdrave osobe", izjavio je autor studije prof Edrijen Oven.

"Uspjeli smo da dopremo do svijesti. Izmjerili smo ili detektovali činjenicu da je ovaj pacijent bio u stanju da prati zaplet", naveo je on.