List Dnevnik, pozivajući se na izvještaj međunarodnih revizora, procjenjuje da je producent filma,Triangl film, čiji je suosnivač upravo Stole Popov, ekipi i brojnim osobama povezanima sa nastankom filma ostao dužan gotovo 800.000 evra. 

Brojni saradnici filma, poput stand-up komičara Marjana Gorgievskog ili glumca Gorasta Cvetkovskog, izašli su u javnost s optužbama da su prevareni, a među njima su najglasniji bili vlasnici prodavnica u starom jezgru Bitolja. Oni su za potrebe snimanja filma iseljeni iz svojih objekata tokom ljetnih mjeseci, a zbog pada prihoda producent filma im je obećao odštetu. Ali, kako to obično biva, nije im isplaćen ni dinar (a ni evro), a neki od njih su međuvremenu i propali, zbog čega je udruženje trgovaca najavilo protest uoči same premijere. 

Napetosti na premijeri između reditelja i direktorke festivala zabijžne su i na videu dole:

Iako je reditelj Stole Popov za premijeru pripremio kožnu jaknu "jer se s nje lakše skidaju tragovi jaja ukoliko ga gađaju", protest je izostao, ali skandal na filmskom festivalu "Braća Manaki", na kojem je film premijerno prikazan, nije. Uvrijeđen zbog bure oko filma i nepoštovanja njegovog statusa reditelja od nacionalnog značaja, Popov se istresao na čitavu javnost, ali i direktorku festivala Labinu Mitevsku, i to dva puta. 

Prvi put incident se dogodio uoči premijere, nedaleko od počasne gošće festivala Žilijet Binoš koja je strpljivo čekala da se verbalni obračun završi pa da prodefiluje crvenim tepihom. Cirkus se nastavio dan kasnije, kad je na konferenciji za medije Popov cijeli festival nazvao "seoskom modnom revijom", i prozvao direktorku što ga, kao eminentnog makedonskog reditelja, nije ni upoznala s Žilijet Binoš. 

Uzvratila mu je Teona Mitevska, poznata rediteljka i sestra direktorke festivala Labine, koja ga je uotvorenom pismu nazvala 'direktnim proizvodom komunističkog sistema koji vuče Makedoniju u ponor'. 

Inače, radnja filma "Do balčaka" smještena je na početak 20. vijeka, nakon krvavo ugušenog ustanka Makedonaca protiv turske vlasti, i bavi se ljubavnim četvorouglom između turskog oficira, makedonskog komita, bogatog 'tatinog sina' i 'slobodoumne Evropljanke'. Scenario potpisuje renomirani dramaturg Goran Stefanovski, brat legendarnog Vlatka, a uz plejadu makedonskih glumaca, u filmu se pojavljuju i srpske zvijezde Predrag Miki Manojlović i Nikola Kojo

Film je očigledno proglašen projektom od državnog značaja jer, kao i neki drugi filmski proizvodi u regiji posljednjih godina, pokušava da prezentuje bolju prošlost nacionalnog identiteta na romantičan način, tako omiljen aktuelnim vlastima svih balkanskih zemalja. Kakve su mu šanse da dobije nominaciju za nagradu Oskar, uprkos svim ovim skandalima – procijenite sami - za sada samo preko ovog foršpana.