<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vojnu misiju EU u BiH ponovo će voditi Austrijanac

Na funkciji od decembra

Vojnu misiju EU u Bosni i Hercegovini EUFOR/ALTHEA ponovo će voditi jedan Austrijanac, tvrdi austrijski sedmičnik "BVZ".

18. septembar 2014, 12:00

 Prema pisanju lista, želja Generalštaba austrijske vojske je da brigadir Johan Luif, koji je bio zamjenik komandanta Kfora, preuzme od decembra funkciju komandanta EUFOR/ALTHEA. 

Generalštab je odlučio da Luifa predloži za to mjesto zbog svoje ekspertize i prije svega nacionalnog i međunarodnog iskustva u misijama. 

Naime Luif je od septembra 2011., godinu dana, bio zamjenik komandanta Kfora na Kosovu. 

EU sada mora samo još da odobri komandu misijom u Bosni Austriji, što, prema insajderima, kako tvrdi "BVZ", važi kao realna opcija, pošto je Austrija u mirovnim misijama na Balkanu veoma angažovana, prenosi agencija Tanjug.  

Misiju EUFOR/ALTHEA, koja broji oko 600 vojnika, trenutno je pod komandom generalmajora Dietera Heideckera, također iz Austrije. 

U decembru treba da se izvrši izmjena komande. Austrija je prethodno već u dva navrata vodila ovu misiju pošto su na njenom čelu bili generalmajor Robert Briger i generalmajor Bernhard Bayer. 

Kontingent austrijske vojske u misiji EU je ove godine povećan sa 200 na 309, i time najveći. 

Misija EU je 2004. zamjenika misiji NATO SFOR, i sastoji se od oko 600 vojnika iz 22 nacije, te je zadužena za podršku primjene Dejtonskog sporazuma.