<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dan kad je zauvijek otišao Aljoša Buha, basista Crvene Jabuke

Osamnaesti septembar 1986. godine ostao je zabilježen crnim slovima u historiji jugoslavenskog rock'n'rolla. Tog danas su članovi sarajevske grupe Crvena jabuka, na putu za Mostar, kod Jablanice doživjeli saobraćajnu nesreću u kojoj je na licu mjesta poginuo basista ovog benda Aljoša Buha.

18. septembar 2014, 12:00

Aljoša Buha rođen je u Zenici, 4. januara 1962. godine. Bio je umjetnička duša, izuzetan muzičar, talentirani pjesnik i prevodilac. Živio je i odrastao u istoj zgradi u kojem i još jedan član grupe, Darko Jelčić – Cunja.

Muzikom se bavio još u osnovnoj školi, a imao je i svoj gimnazijski bend koji je često svirao u Zenici. Nakon završetka srednje škole upisuje Filozofski fakultet u Sarajevu i odlazi u vojsku.

Ubrzo ga je Cunja nagovorio da svira u njegovom bendu Flota, a nakon toga prelazi u grupu Kongres.

Dok je bio član ovog benda zajedno s Adamom Subašićem napisao je pjesmu Zarjavele trobente, a koja je i danas popularna. Muziku za ovu pjesmu komponirao je Zoran Predin, koji je nakon raspada grupeKongres nastavio izvoditi Zarjavele trobente.

Aljoša je krajem augusta '85. godine postao član grupeCrvena Jabuka, jer je već predviđeni basista Branko Sauka odustao radi škole.

Crvena jabuka 1986. godine

U čast i sjećanje na poginule drugove bend održava koncert u Skenderiji 13. oktobra 1986. pod nazivom Pjesma za Crvenu Jabuku. Na koncertu su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija.

Aljoša Buha je sahranjen u Zenici na groblju u Crkvicama, pored svoje majke koja je umrla za vrijeme njegovog života. Mladi Zenice su u znak sjećanja na nekadašnjeg sugrađanina 2008. godine postavili spomen-ploču u ulici Kočevska čikma, na zgradi u kojoj je Buha živio sa svojom porodicom do kobnog 18. septembra 1986. godine.

Radiosarajevo.ba