<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obama: SAD neće slati svoje vojnike u Siriju; Kerry: IDIL mora biti poražen

Borba protiv džihadista

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama je izjavio da je postignut značajan korak u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) nakon što je Predstavnički dom američkog parlamenta potvrdio odluku kojom se predviđa slanje vojne opreme i obuka sirijskih pobunjenika, javlja Anadolu Agency (AA).

18. septembar 2014, 12:00

 "Predstavnički dom američkog parlamenta danas je napravio važan korak u borbi protiv prijetnje koju predstavlja teroristička organizacija IDIL”, rekao je Obama.

Naglasio je da će nakon ovoga sirijski pobunjenici, istovremeno dok se stvaraju uslovi za političko rješenje, moći da se brane i da uzvrate na napade pripadnika IDIL-a u Siriji.

Ipak, Obama je napomenuo da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće slati vojnike za obučavanje sirijskih pobunjenika.

"Program obuke će se raditi van Sirije i u saradnji sa zemljama iz regiona. U Siriji se neće nalaziti američki vojnici", objasnio je američki predsjednik.

S druge strane, američki državni sekretar John Kerry je izjavio da su svi u svijetu shvatili da je IDIL globalna prijetnja.

Kerry: IDIL je prijetnja svima i mora biti poražen

Kerry je svjedočio pred Komitetom za vanjske poslove američkog Senata je o strategiji borbe protiv terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (IDIL), koju je prošle sedmice objavio američki predsjednik Barack Obama,prenosi Anadolu Agency.

Kerry je tom prilikom kazao da je IDIL prijetnja svima i mora biti poražen.

"IDIL moramo poraziti, tačka, kraj rasprave“, poručio je Kerry.

Ističući da i dalje traje proces stvaranja široke koalicije za borbu protiv IDIL-a, Kerry je kazao da će o tome biti govora i na predstojećem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„SAD to neće sam raditi. To je osnovni princip strategije na kojoj radi predsjednik Obama i razlog zbog kojeg okupljamo globalnu koaliciju. Više od 50 država se već uključilo ili radi nešto o tom pitanju“, kazao je Kerry.

Odgovarajući na pitanje senatora Dicka Durbina o izvorima finansija IDIL-a, Kerry je kazao da ne vjeruje da bilo koja zemlja podržava tu organizaciju, već da su njeni osnovni izvori sredstava opljačkana banka u Mosulu i tamošnji izvori nafte.

„IDIL naftu ilegalno izvozi preko zemalja u susjedstvu Sirije. Jasno je da to rade preko Turske ili Libana“, kazao je Kerry i dodao da su te zemlje partneri sa SAD-om, ali da je Turska suočena sa problemima poput 49 njenih talaca u rukama IDIL-a i da pregovori sa Turskom i dalje traju.

Senator Edward Markey je kazao da Turska ne želi ući u vojne operacije zbog njenih državljana koje IDIL drži kao taoce, ali da je postala destinacija za IDIL-ovu naftu te pitao Kerryja šta će SAD uraditi o pitanju Turske.

„To je veoma dobro pitanje na kojem dosta radimo. U potpunosti shvatamo opreznost Turske. Zato, ako ću biti iskren, o tome ne želim govoriti javno pred svima. Smatram da će tajni sastanci o tome biti mnogo korisniji“, odgovorio je Kerry.

Izrazivši nadu da će se u narednom periodu situacija razjasniti, Kerry je kazao da je pred Turskom da se opredijeli o tome.

Zasjedanju Komiteta su prisustvovali i članovi nevladine organizacije Code Pink, koji su u majicama „Ne, ratu“ protestirali i izrazili neslaganje sa Kerryjevom politikom.