<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko su drevni preci savremenih Evropljana?

Nova studija koja je proučavala drevne ljudske genome, pokazala je da su tri potpuno različite populacije udružene prije sedam milenijuma, preci modernih Evropljana.

18. septembar 2014, 12:00

„Otkrili smo da Evropljani imaju pretke u tri, umjesto u samo dvije grupe predaka, kako se ranije mislilo“, kaže jedan od autora studije Alan Kuper, direktor Australijskog centra za drevnu DNK.

Do sada, naučnici nisu mogli da objasne od kojih grupa naroda potiču moderni Evropljani. Tragovi arheoloških istraživanja i ranija genetska poređenja ukazivala su da je većina savremenih stanovnika Starog kontinenta potekla od bliskoistočnih poljoprivrednika koji su migrirali u Evropu pre oko 7.500 godina i izmiješali se sa lokalnim lovačko-sakupljačkim stanovništvom.

“Jedna od grupa, lovci-sakupljači, imali su kombinaciju tamne kože i svjetlih očiju kakva danas više ne postoji”, kaže vođa studije Dejvid Rejh sa Medicinskog fakulteta na Harvardu.

"Moderni Evropljani više liče na bliskoistočne poljoprivrednike, doduše, nešto svjetlije kože.

“Svjetla koža u Evropi je biološka prednost za osobe koje se bave poljoprivredom, jer vam je potrebna da biste proizvodili vitamin D”, kaže Rejh.

“Lovci i sakupljači taj vitamin dobijaju kroz hranu, jer ga dovoljno ima u namirnicama životinjskog porijekla. Međutim, kada živite od biljne hrane, ne dobijate dovoljno tog vitamina, pa je ključno da imate svjetlu kožu kako biste ga sintetizovali kroz sunčevu svjetlost”.

Istraživači su sekvencirali devet drevnih genoma: 7.000 godina starih poljoprivrednika iz Njemačke, 8.000 starih lovaca-sakupljača iz Luksemburga i sedam 8.000 godina starih lovaca-sakupljača iz Švedske. Oni su ih uporedili sa genomima 2.345 modernih Evropljana.

Otkriveno je da većina savremenih stanovnika Evrope potiče od pomenutih poljoprivrednika i lovaca sakupljača. Ostatak – oko 20 odsto – potiče od treće misteriozne grupe nazvane sjeverni Evroazijati koji su stigli u Evropu prije oko 7.000 godina.

Tragovi DNK ove grupe pronađeni su prošle godine u tijelu djeteta koje je sahranjeno prije oko 24.000 godina u Sibiru.

Ovaj misteriozni narod je na neki način karika koja nedostaje.

Oni povezuju “moderne Evropljane sa Indijancima”, smatra Johanes Kraus, genetičar Univerziteta u Tubingenu i istraživač Maks Plank instituta za istoriju i nauke u Njemačkoj.

Sjeverni Evroazijati takođe su povezani sa ljudima koji su migrirali prije više od 15.000 godina preko zaleđenog zemljouza do Amerike, budući da je njihov DNK veoma sličan onom koji se viđa kod sjevernoameričkih Indijanaca.

Ljudi koji žive u različitim dijelovima Evrope imaju različite proporcije gena pomenute tri grupe.

Škoti i stanovnici Estonije imaju više gena misteriozne grupe Evroazijata, dok savremeni Sardinjani imaju više sličnosti sa poljoprivrednicima sa Bliskog Istoka.

Izvor B 92