<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Crnoj Gori dvije osobe pod nadzorom zbog ebole

Crnogorski zdravstveni sistem sprovodi sve preventivne mjere kako virus ebole ne bi dospio na teritoriju Crne Gore. Saopšteno je da je od 8. augusta do sada, pet osoba koje su doputovale iz Nigerije bilo pod nadzorom Instituta za javno zdravlje, a da je trenutno njih dvoje pod prismotrom epidemiologa

18. septembar 2014, 12:00

Crnogorski zdrastveni sistem sprovodi sve preventivne mjere kako virus ebole ne bi dospio na teritoriji Crne Gore. To su danas saopštili rukovodioci zdrastvenih institucija Crne Gore pred članovima za Odbora za zdravstvo Skupštine Crne Gore, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).
Saopšteno je da je od 8. augusta do sada, pet osoba koje su doputovale iz Nigerije bilo pod nadzorom Instituta za javno zdravlje, a da je trenutno njih dvoje pod prismotrom epidemiologa.

 Veliki broj turista koji su ove godine posjetili Crnu Goru, posebno iz zemalja sjeverne Afrike, bili su pod stalnim zdrastveno-sanitarnim kontrolama. Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore je saopšteno da je na aerodromima i graničnim prelazima vršena kontrola za lica koja su dolazila sa područja koja su zaražena virusom ebole.

"Na aerodromu u Podgorici postoji zdrastveno sanitarna inspekcija, kao prvi vid preventive. Kao što je poznato, u Crnoj Gori nema zaraženih ovim virusom“, poručio je predstavnik Istituta za javno zdravlje.

 Nedavno je generalna direktorka Svjetske zdravstvene organizacije (WTO) Margaret Čen izjavila da je više od 2.400 ljudi umrlo u zapadnoj Africi od početka izbijanja epidemije ebole. Virus ebole zahvatio je Gvineju, Liberiju, Nigeriju i Sijera Leone i DR Kongo.

Pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore Mira Jovanovski - Dašić kazala je da je virus ebola učinio da sve države budu maksimalno posvećene ovom problemu.

“O ovom virusu ne brine samo Crna Gora, već skoro sve države svijeta. Ako neko iz Afrike hoće da dođe u Crnu Goru, on će prije toga morati stići do Francuske. U tom slučaju i francuske zdrastvene službe vrše ispitivanja i provjeri da li je taj neko zaražen. Ako on dođe u Podgoricu, onda smo tu mi da provjerimo njegovo zdrastveno stanje”, poručila je Jovanovski-Dašić.

Članovi Odbora interesovali su se i kakva je opremljenost u Institutu za javno zdravlje u slučaju pojave ovog virusa u Crnoj Gori.

“Institut nema laboratoriju koja zadovoljava standard koji bi otkrili postojanje ebole. U tom slučaju slali bi testove za Italiju”, poručeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.