<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik tražio od Putina milijardu eura pomoći za poplavljena područja u BiH i Srbiji

Predsjednik RS Milorad Dodik je istakao kako je sa ruskim energetskim gigantom Gazpromom potpisan sporazum čime je prvi put omogućena direktna kupovina plina iz Rusije. Dodao je da će biti osnovana zajednička firma sa Gazpromom u kojoj će oni imati 40 posto, a ruska strana 60 posto udjela.

18. septembar 2014, 12:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u Moskvi primio u posjetu predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) Milorada Dodika s kojim je razgovarao o odnosima Rusije sa Republikom Srpskom.

Na sastanku koji je održan u Kremlju, predsjednik Putin je izjavio da Rusija i RS imaju “skromne” trgovinske odnose.

Ipak, naglasio je da se odnosi između Rusije i RS-a nastavljaju dodatno razvijati na obostrano zadovoljstvo.

Ruski predsjednik je tokom razgovora sa Dodikom poželio mnogo uspjeha predsjedniku bh. entiteta na predstojećim izborima.

Dodik je pak, istakao kako je sa ruskim energetskim gigantom Gazpromom potpisan sporazum čime je prvi put omogućena direktna kupovina plina iz Rusije.

Dodao je da će biti osnovana zajednička firma sa Gazpromom u kojoj će oni imati 40 posto, a ruska strana 60 posto udjela.

Dodik je od Putina zatražio milijardu eura finansijske pomoći za sanaciju šteta nastalih u poplavama koje su ove godine pogodile Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

S druge strane, osim Dodika sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sastala se i premijerka bh. entiteta RS Željka Cvijanović.

Sastanku rukovodstva Republike Srpske sa predsjednikom Rusije prisustvovao je i Jurij Ušakov, potpredsjednik Ruske Federacije za spoljnu politiku, saopćeno je iz Ureda Predsjednika RS-a.

Dodik i Cvijanović već nekoliko dana borave u posjeti Rusiji, gdje su se sastajali s direktorima naftnih i gasnih kompanija te još nekoliko privrednika.