<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Škoti odbacili nezavisnost i izabrali Veliku Britaniju

Prvi nepotpuni rezultati

Očekuju se službeni rezultati referenduma u Škotskoj. Dok se prebrojavaju posljednji listići - prema prvi nepotpunim rezultatima Škoti su odbili nezavisnost.

19. septembar 2014, 12:00

 Svjetske agencije izvještavaju da je izlaznost bila vrlo visoka - oko 88 posto i više i to u svim dijelovima zemlje.

Od 16 od ukupno 32 regije, nacionalisti su pobjedili samo u dvije. Prema izračunu Reutersa, 'protiv' nezavisnosti se izjasnilo 55 posto birača, prenosi BBC. Rezultati iz najvećih gradova još nisu prebrojani.

Jedan od vođa kampanje za nezavisnost Škotske, Nicola Sturgeon priznao je poraz na historijskom referendumu.

''Poput hiljada ljudi diljem zemlje uložio sam svoje srce i dušu u ovu kampanju i osjećam duboko razočaranje što smo tijesno izgubili'', izjavio je Sturgeon za BBC.   

Tečaj funte naglo je skočio u Aziji, a unionisti su nakon objave djelimičnih rezultata počeli slaviti.

''Čini se da će na referendumu pobjediti opcija 'protiv', no pred nama je još dug put'', rekao je ministar finansija Danny Alexander, porijeklom Škot.

''To je sjajna vijest za Škotsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i početak ozbiljnog zadatka da Škotska dobije dodatne ovlasti koje su joj potrebne'', dodao je Alexander liberalni demokrat s izbornom bazom u Škotskoj.