<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

MUP Crne Gore pokreće kampanju kako bi osobe bez državljanstva riješile svoj status

od 1. oktobra do 15. novembra

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore pokrenuće kampanju koja će trajati od 1. oktobra do 15. novembra, kako bi apatridi, osobe bez državljanstva, koje žive na teritoriji Crne Gore riješile svoj status, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

19. septembar 2014, 12:00

 To je bio i povod za današnju konferenciju, koju su osim MUP-a, organizovali i Ministarsvo vanjskih poslova i evropskih integracija i kancelarija UNHCR-a u Crnoj Gori.

Prema podacima sa popisa stanovništva koji je 2011. godine sproveden u Crnoj Gori, 4.312 lica se izjasnilo da nema državljanstvo.

Kako je saopštio direktor Direktorata za upravne unutrašnje poslove MUP-a Crne Gore Abid Crnovršanin, cifra od 4.312 je visoka s obzirom da u Crnoj Gori živi oko 620 hiljada stanovnika.

“Pokrećemo kampanju, kako bi se svi oni koji nemaju riješen status državljanstva, svoj problem prijavili nekoj od naših područnih jedinica. Prema podacima iz popisa 2011.godine, čak 4.312 se izjasnilo da nema državljanstvo. Međutim, trenutno se u proceduri kod MUP-a nalazi svega dva zahtjeva za dodjelu državljanstva”, kazao je Crnovršanin.

Veliki priliv azilanata iz sjeverne Afrike, koji je proteklih godina zahvatio tlo Crne Gore, može biti jedan od razloga za ovako veliki broj apatrida, smatra Radomir Sekulović iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracije Crne Gore.

"Moramo voditi računa da se izbjeglički status ne pomiješa sa osobama bez državljanstva. Crna Gora je imala ogroman priliv azilanata i to ima vezu sa problemom osoba bez državljanstva“, kazao je Sekulović.

Iz UNHCR-a su saopštili da će najavljena kampanja, koja će biti šansa za sve ljude bez državljanstva da riješe svoj status, poslužiti da Crna Gora sa sebe skine određeni teret.

"Broj od preko četiri hiljade ljudi bez državljanstva je zaista veliki, s obzirom na to da u Crnoj Gori živi 620 hiljada stanovnika. Ova kampanja je šansa da Crna Gora skine sa sebe teret da se na njenoj teritoriji nalazi ovako veliki broj lica bez državljanstva“, poručio je Aleksandar Čađenović, predstavnik UNHCR-a.