<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nekada najizolovanija, a danas centar vrhunske zabave!

Reportaža CNN-a o Tirani

CNN je napravio veliku reportažu o glavnom gradu Albanije, zemlje koja prije dvije decenije nije ni postojala na karti. Tirana je danas poznato turističko središte poznato po ludom noćnom životu koji ne staje.

20. septembar 2014, 12:00

 ''Velika mreža kafića, restorana, noćnih klubova te ulične zabave nalazi se u Tirani glavnom gradu Albanije. Novi barovi svakodnevno niču, a vikendima su ulice pune turista i lokalaca koji jedva čekaju vrhunsku noćnu zabavu'', ovako CNN opisuje Tiranu, glavni grad Albanije, u svojoj velikoj reportaži o tom gradu.

Krajem 80-ih Albanija je bila jedna od najizolovanijih zemalja na planeti, nije čak bila ni na karti. U to vrijeme Envera Hoxhe, komunističkog vođe Albanije, nije se moglo otputovati izvan zemlje, a brada nije bila dopuštena.

"Usudio bih se usporediti da je Albanija tada bila ono što je Sjeverna Koreja danas", kaže za CNN Enno Bozdo, zamjenik gradonačelnika Tirane.

Kada se na izborima 1992. preokrenuo režim, gradonačelnik Tirane tada je pozvao stanovnike da zgrabe prvu boju na koju naiđu i da 'potope' gradske sive zidove šarolikim bojama. Deseci kafića, restorana i barova omogućili su gradu noćni život.

Svugdje su se otvorili klubovi na otvorenom u kojima su se stranci zabavljali uz house muziku do ranih jutarnjih sati. Gotovo svaka zgrada nosi ime na engleskom jeziku. Pića su još uvijek prilično jeftina.

Jedno pivo košta oko 1 eur, a večera u prosjeku oko 5 eura. Prosječna plaća u Tirani je oko 350 eura.

U 2007. godini Albaniju je posjetilo više od milion turista, a do 2011. više od 2,7 miliona. Turizam sada čini 11 posto BDP-a zahvaljujući planinama, prelijepom krajoliku i netaknutim plažama.