<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Objavljeni konačni rezultati škotskog referenduma

Glasanje o opstanku 307 godina stare unije donijelo je olakšanje milionima Britanaca i premijeru Davidu Cameronu, kao i britanskim saveznicima u EU-u i drugim velikim silama koje su strahovale od posljedica raspada Velike Britanije.

19. septembar 2014, 12:00

Pošto su objavljeni rezultati iz 31 od 32 škotske izborne jedinice, jasno je da su pristalice nezavisnosti osvojili oko 45 posto glasova, dok su zagovornici opstanka Ujedinjenog Kraljevstva pobijedili sa oko 55 posto glasova

Škotska ostaje dijelom Ujedinjenog Kraljevstva; odluka je to većine glasača koji su jučer izišli na istorijski referendum. 55% glasača, odnosno 2,001,926 glasača glasalo je za ostanak u tri vijeka dugoj uniji s Englezima na spram 1,617,989 koji su se opredijelili za samostalnu Škotsku, javlja Jutarnji.hr.


Prošla noć za mnoge građane iz svih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva provedena je u bdijenju. Službeni rezultati objavljeni su u ranim jutarnjim satima nakon čega su se Britancima obratili premijer David Cameron i prvi ministar Škotske Alex Salmond.

“Škotska nacija se izjasnila. Ovo je jasan rezultat. Zadržali su našu zemlju četriju nacija zajedno. Kao milijuni drugih ljudi, presretan sam.”, rekao je premijer.