<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Broj ljudi na Zemlji će rasti, naučnici iznenađeni

Uprkos nekim ranijim predviđanjima, svjetsko stanovništvo će rasti do kraja 21. vijeka, uglavnom zahvaljujući visokim stopama nataliteta u podsaharskoj (subsaharskoj) Africi, objavili su u četvrtak UN i demografski stručnjaci.

20. septembar 2014, 12:00

 Sa 80% sigurnošću može se reći da će broj stanovnika na Zemlji sa sadašnjih 7.2 milijarde porasti do 2100. na 9.6 do 12.3 milijarde, kažu stručnjaci. S istom vjerovatnoćom predviđaju da će se afričko stanovništvo povećati na 3.5 do 5.1 milijarde sa današnje milijarde ljudi. 

Studija objavljena u naučnom časopisu "Science" (Nauka), koju su sproveli UN-ov demograf Ptrik Gerland i statističar i sociolog Adrijan Rafteri sa Univerziteta Vašington daje samo 30% šansi za zaustavljanje rasta svjetskog stanovništva u ovom vijeku. 

"Ranije prognoze govorile su o zaustavljanju rasta svjetskog stanovništva oko 2050, a neke su najavljivale i njegov pad", rekao je Rafteri. 

Gerland je dodao da bi rast trebalo da podstakne podsaharska Afrika koja već danas ima brojno stanovništvo i visoke stope nataliteta. Pritom se posebno ističu Nigerija, Tanzanija, Demokratska Republika Kongo, Uganda, Etiopija, Kenija, Zambija, Mozambik i Mali. 

Naučnici procjenjuju da će stanovništvo Azije sa današnjih 4.4 milijarde porasti na oko pet milijardi 2050. i potom početi da pada, dok će broj stanovnika u Sjevernoj Americi, Evropi i Latinskoj Americi ostati svaki ispod milijarde do 2100. 

Svjetsko stanovništvo dostiglo je milijardu početkom 19. vijeka, udvostručilo se dvadesetih godina 20. vijeka, a na šest milijardi poraslo je 90-tih godina prošlog vijeka. Brojku od sedam milijardi dostiglo je 2011. godine.