<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nema alkohola mlađim od 25 godina!

BRISEL

Osobama mlađim od 25 godina, koje žive u EU, mogla bi u budućnosti biti uskaraćena mogućnost da kupe alkohol ili da budu posluženi oštrijim napicima!

19. septembar 2014, 12:00

 Prema istraživanju iz 2011. godine, više od 40 odsto mladih Evropljana priznalo je  da popije više pića bar jednom sedmično,  a 81 odsto ima "lak pristup" alkoholu. 

Zbog činjenice da se svaki drugi mladi Europljanin opije barem jednom sedmično,  Evropska  komisija donijela je Akcioni plan o konzumaciji alkohola  mladih. 

Cilj  dokumenta je da odgodi  početak konzumacije alkohola u tinejdžerskoj dobi, smanji količinu popijenog alkohola i redukuje štetu koju trpe djeca u porodicama sa problemom alkoholizma.

Od država članica EU traži se da ojačaju regulativu u pogledu prodaje i posluživanja alkoholnih pića mladima, te da poreskom  politikom i politikom cijena mladima otežaju pristup alkoholu. 

Države bi morale da promjene praksu prodaje alkoholnih pića u automatima i da smanje izloženost mladih reklamiranju alkohola. 

Predloženo je i smanjivanje dopuštene koncentracije alkohola u krvi mladih vozača i profesionalnih vozača koji prevoze djecu. 

Biće uvedene sistematske policijske kontrole na putevima te brze i odlučne mjere prema prekršiocima.