<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Penzioneri traže povećanje penzija

Udruženje penzionera Republike Srpske uputiće Vladi zahtjev da od 1. oktobra budu povećane penzije, izjavio je danas predsjednik ovog udruženja Rade Rakulj.

20. septembar 2014, 12:00

"Na pet održanih sjednica regija plebiscitarno smo prihvatili da se uputi zahtjev Vladi Srpske da od 1. oktobra penzije moraju biti povećane. Očekujemo da ćemo prisustvovati sjednici Vlade i vidjeti kakva je sudbina ovog našeg zahtjeva", rekao je Rakulj Srni.

On je dodao da Udruženje penzionera nema odluku kojom bi bilo definisano koliko povećanje penzija se zahtijeva.

"Ima vlast odluku kako je povećavala službenicima plate, pa ćemo ići prema nekom uređenom pristupu države, društva prema svim građanima. Gdje ćemo stići, dokle ćemo stići, vidjećemo", rekao je Rakulj.

On je naveo da Udruženje penzionera Republike Srpske još nema odgovora Vlade Republike Srpske na potraživanje imovine.

"Tražimo da se imovina kojom se služe udruženja penzionera i koja je za njih rađena vrati udruženjima na korištenje, a danas se vodi kao imovina Republike data na upravljanje i korištenje Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske", podsjetio je Rakulj.

Upravni odbor Udruženja penzionera Republike Srpske održao je danas sjednicu na Mrakovici.

DO NAREDNE GODINE NEĆE BITI POVEĆANJA PENZIJA U RS

Povećanja penzija u Republici Srpskoj najvjerovatnije neće biti do 2015. godine.

Na najave predstavnika Udruženje penzionera RS da će uputiti Vladi zahtjev da od 1. oktobra budu povećane penzije, entitetska premijerka Željka Cvijanović je ponovila da to zavisi od realnih mogućnosti te da je ranije bilo planirano da se početkom naredne godine razmatra mogućnost novog povećanja primanja najstarije populacije u RS-u.

Cvijanović je dodala da bi u januaru 2015. bilo moguće i realno govoriti o povećanju penzija.

Na zahtjeve penzionera da to bude od 1. oktobra, ona je danas navela da kalkulacije Ministarstva finansija RS-a i Fonda PIORS-a pokazuju da nije moguće da se tada povećaju penzije, a da to ne izazove određene posljedice u smislu funkcioniranja cijelog penzionog sistema.

"Ukoliko bude prostora, bit će povećanja penzija", dodala je ona.