<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prvi pogled na svijet malenih pandi (FOTO)

Tri male pande, jedine trojke na svijetu ove ugrožene vrste koje su preživjele, otvorile su oči prvi put nakon više od mjesec dana od rođenja u kineskom zoo vrtu u Guangdžou.

19. septembar 2014, 12:00

Njihov dolazak na svijet, krajem jula, pozdravljen je kao "novo svjetsko čudo" s obzirom na to da je smrtnost kod mladunčadi pande velika.

Video snimak zoo vrta prikazuje malene pande, koje sada imaju prepoznatljivo crno-bijelo krzno, kako skiče i gegaju se otvorenih očiju.

"Sve tri pande su otvorile oči i sada su dobro i potpuno zdrave", saopšteno je iz Čimelong safari parka.

Beta/AP

Prva je otvorila oči panda koja je rođena druga, a zatim treća, pa na kraju prva. Kako prenosi AFP, mladunci teže između 2,678 do 2,886 grama.

"Svako od njih počinje da ispoljava svoju ličnost. Treći je, na primjer, najživahniji", navodi se u saopštenju zoo vrta.

Sljedeći korak u njihovom razvoju biće hodanje.

Beta/AP

Vlasti zoo vrta su, takođe, najavili da je konkurs za izbor imena u toku i da će trajati do sredine oktobra.

Za utvrđivanje pola mladunaca treba sačekati da oni malo porastu.

Mama malih pandi, Džusiao ("hrizantemin osmijeh"), donijela je na svijet trojke 29. jula nakon četiri sata mučnog porađanja.

Prvi poznati slučaj trojki džinovske pande zabilježen je 1999. godine, kada je 15-godišnja ženka nakon vještačke oplodnje rodila tri mladunca, od kojih su samo dva preživjela.

Pande, čija su staništa u planinama na jugozapadu Kine, imaju vrlo nisku stopu reprodukcije, a ujedno su ugrožene i zbog sužavanja prirodnog prostora.

U Kini danas živi svega oko 1.600 pandi u divljini.