<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Helmut Njutn i najbolje od erotike

Dvadeset pet radova najpoznatijih svjetskih erotskih fotografa predvođenih čuvenim Helmutom Njutnom biće predstavljeno beogradskoj publici od 23. septembra do 23. oktobra u beogradskoj galeriji “New Moment”.

19. septembar 2014, 12:00

Helmut Njutn
Helmut Njutn

Sada već kultne erotske fotografije Helmuta Njutna proslavljaju koncept života kao performansa u kome seks i nasilje, postavljeni kao pozorišna drama, uprkos uzbuđenju koje izazivaju prevode seksualnost iz oblasti emocija i ljubavi u obezličeno polje ukusa i stila.

Pored Njutnovih uzbudljivih djela, izložba prikazuje i fotografije koje potpisuju Sem Tejlor Vuds u čijem prikazu tijela vidimo poigravanje sa statikom, geometrijom, ravnotežom i gravitacijom, Nobujoši Araki koji naglašava razotkrivenost postavljajući boju kao simbol Erosa, a čin fotografisanja je prepun emocija poput seksualnog čina.

Ralf Gibson
Ralf Gibson

Primarnost estetskog snažno je prisutna u predstavi fizičke intimnosti koju nam daje Greg Gorman. Nadrealisti poput Mena Reja posvetili su posebno značajnu pažnju erotskoj fotografiji. Kontrasti crnog i bijelog i upotreba svjetla i sijenke unose neophodno uzbuđenje i dodatno „dramatizuju“ prizor, makar samo sastavljen od fragmentisanog tela žene, kako ih vide Žanlu Sif i Ralf Gibson.

Od sredine sedamdesetih godina liberalizacijom celokupnog društva javlja se i muška erotska fotografija kao i kvir fotografija koja sadrži i izrazito politički karakter, a koju na ovoj izložbi možete vidjeti kroz objektiv Nan Goldin.

Greg Gorman
Greg Gorman

Erotska fotografija je prešla dug put od svojih skromnih početaka sredinom 19. veka do savremenih ostvarenja brojnih umjetnika i fotografa. Umjetnici modernizma donose promjenu i izvode erotsku fotografiju u polje javnog, a njihovi eksperimenti sa fotografijom, spajanje fantastike, inovativnih fotografskh postupaka i portretisanje uveli su erotsku fotografiju u korpus visoke umjetnosti i priznate umjetničke prakse.

Model po kome funkcioniše erotska fotografija nije se mnogo izmijenio. Savremena erotska fotografija, baš kao i ona od prije 150 godina, klasifikuje svoje subjetke kroz prepoznatljive modele popularne kulture varirajući njihove imidže sa stereotipiziranim rodnim ulogama žena i na taj način gradi fantaziju na osnovama socijalne stvarnosti.

Sem Tejlor Vuds
Sem Tejlor Vuds

Helmut Njutn (1920-2004) bio je nejmački umjetnički fotograf koji je svjetsku slavu stekao sedamdesetih godina prošlog veka radeći za francuski “Vogue”. Svoje umjetničko obrazovanje počeo je u berlinskom ateljeu slavne modne fotografkinje Elsi Sajmon kada mu je bilo samo 16 godina, sa željom da postane paparaco fotograf.

Već u osamnaestoj isprobao se kao reporter lista “Singapore Straits Times” odakle je, poslije svega dvije nedjelje, otpušten zbog “nesposobnosti”. Stvarajući zavodljive, glamurozne i šokantne fotografije svojih prelijepih i neponovljivih modela stao je u red najvećih modnih fotografa 20. vikeka.

Njegovi modeli uhvaćeni su u situacijama koje se mogu odrediti kao trenutne, a šta će se dogoditi u sledećem trenutku mora da smisli svaki posmatrač sam. Svoju prvu samostalnu izložbu Njuton je imao tek 1975. godine u Parizu, u zrelim pedesetim godinama. Osamdesetih godina prošlog vijeka nastavlja da bude upečatljiv i uticajniji nego ikada. Za njega je fotografija sveobuhvatni i beskrajni proces istraživanja, čime neosporno dokazuje svoj identitet.