<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Položen kamen temeljac plinovoda Južni Kavkaz

Kamen temeljac za izgradnju plinovoda Južni Kavkaz svečano je juče postavljen u azerbejdžanskoj prijestolnici Bakuu. Turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz ovim povdom je kazao kako će ovaj projekat osigurati mir i stabilnost u regionu, javlja Anadolu Agency.

21. septembar 2014, 12:00

Svečanim polaganjem kamena temeljca u Bakuu je obilježena i 20. godišnjica "Sporazuma stoljeća" u okviru kojeg je 1994. dogovorena gradnja infrastrukture u Azerbejdžanu koja je ovoj zemlji omogućila da od proizvođača nafte postane izvoznik nafte i plina. Nakon potpisivanja tog sporazuma potpisano je još 27 sporazuma.

Ističući historijsku povezanost Turske i Kavkaza Yildiz je napomenuo da je projekat Baku-Tiflis-Ceyhan povezao Kavkaz sa Sredozemnim morem, da je projekat Baku-Tiflis-Erzurum povezao Kavkaz sa Anadolijom te da će projekat The Trans Anatolian gas pipeline (TANAP) povezati kavkaz sa Balkanom.

Yildiz je posebno naglasio kako ovo nije projekat koji će samo unaprijediti saobraćaj energenata već da će on osigurati mir, stabilnost i napredak za cijeli region.

"Skoro da otvaramo jedan mirovni koridor. Ovo pokazuje visoki cilj koji su dvije zemlje imale kroz 15 godina danonoćnog rada. Projekti koji su Turska i Azerbejdžan ostvarili kroz saradnju sa partnerima osigurat će mir i stabilnost ne samo za region nego za šire područje ovog dijela svijeta", nagalsio je Yildiz.

Yildiz je rekao da je zajednički cilj Turske i Azerbejdžana da energente prvenstveno iz Kaspijskog mora, a nakon toga isa Bliskog istoka dopremi do zemalja Zapada.

"Do kraja 2018. godine planiramo da azerbejdžanski gas dovedemo do Turske, a 2019. do Evrope", kazao je Yildiz dodavši kako postoji cilj da se prirodni gas iz Turkmenistana dovede do zapadnih zemalja. On je podsjetio da je turkmenski gas trenutno prisutan samo na tržištima Rusije i azijskih zemalja.

Turska kompanija Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) iza British Petrola (BP) posjeduje najviše dionica u nalazištu zemnog gasa Shah Deniz koje je smješteno u Kaspijskom moru, oko 70 kilometara udaljeno od azerbejdžanske prijestolnice Bakua.