<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Na Zlatištu iznad Sarajeva osvanuo spomen-krst, brojne reakcije iz Sarajeva

Na Zlatištu iznad Sarajeva jutros je osvanuo spomen-krst, podignut u noći sa subote na nedjelju.

21. septembar 2014, 12:00

 Kako je za agenciju Srna rekao predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, ovaj spomenik je podignut "u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba".

Dukić je rekao da je Savez logoraša RS "ispunio ranije dato obećanje o podizanju spomen-krsta na Zlatištu, čime su na najbolji način demantovane sve moguće spekulacije o odustajanju od njegovog podizanja".

"Podigli smo spomen-krst da ga gleda Bog i da ga gledaju i čuvaju Srbi", poručio je Dukić. Ranije je rečeno da će krst biti visok 26 metara, a novac za njegovu gradnju biti prikupljen od donatora, međutim, očigledno je da krst postavljen uz cestu na Trebeviću to ne predstavlja.

Potvrdio je to i Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekavši da je riječ o "privremenom rješenju". Dimenzije postavljenog krsta su 10x4 metra, a na pitanje o reakcijama na krst u Sarajevu i OHR-u, Košarac je Srni rekao da je to "njihov problem".


Bilježimo brojne reakcije na ovaj događaj.

Tako je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva, kazao je za Patriju da je iznenađen i zatečen.

"To je očito jedna u nizu provokacija, namjera da oni realizuju ono što su naumili. Da na Zlatištu postave taj krst i to spomen obilježje na mjesto sa kojeg su mnogi nevini građani Sarajeva ubijani, između ostalog i veliki broj djece. Ta provokacija ne bi trebala proći. To prije svega je državno zemljište, koliko ja znam, i mislim da bi nadležni trebali da učine sve u ovom slučaju kako se to ne bi održalo", kazao je Grabovica.

Kako je kazao Grabovica, lažima i izmišljotinama nastoji se pod svaku cijenu izjednačiti žrtva sa agresorima i zločincima i to je namjera sve vrijeme.

KO SDU Sarajevo, kao članica koalicije "Zajedno za promjene" oglasio se saopštenjem za javnost u kojem "najoštrije osuđuju postavljanje spomen krsta na Zlatištu i taj čin smatraju plaćenom predizbornom provokacijom usmjerenom ka podizanju međunacionalnih tenzija".

Forum mladih Naše stranke pozvao je građane i građanke Sarajeva rođene nakon rata da se okupe oko inicijative za postavljanje velikog "minusa" na jednom od obližnjih brda kao "spomenik generacijama koje su žrtve dvadeset godina tranzicije, kriminala i nesposobnih vlasti u Bosni i Hercegovini".

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara izjavio je danas za Agenciju FENA da od međunarodne zajednice i od općinskih vlasti zahtijeva da odmah bude ukljonjen spomen-krst koji je jutros osvanuo.

Dodao je da njegovo postavljanje predstavlja anticivilizacijski čin i najgrublji način vrijeđanja žrtava protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i na grad Sarajevo.

Povodom toga oglasio se i dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Bosni križevi/krstovi nisu nepoznati. Nisu joj nikad smetali. Naprotiv, križ/krst je dobre Bošnjane podsjećao na ljubav, vjeru, toleranciju i suživot, no krst koji je jutros osvanuo na brdima Sarajeva više podsjeća na onaj krst granatiranja, širenja straha i mržnje, ubijanja nevine sarajevske djece, a ne na krst ljubavi, vjere, tolerancije i suživota! Sarajlije, bez obzira na vjeru i naciju, koji su zajedno sa svojim gradom preživjeli trogodišnju opsadu, strahujući od granata za Zlatišta, od jutros su uznemireni i sa bolom na duši, jer nisu vjerovali da bilo kome može pasti na pamet da ih podsjeća na te strašne dane. Zato je krst na Zlatištu krst inata i provokacije, a ne krst slobode i časti za srpski, pravoslavni narod", smatra dr. Mustafa Cerić